Koşu-Yorum

Bu hafta sonu yine güzel bir etkinlikte, bütün eski atletler / dostlar bir aradaydık: Bu yıl 17.’si düzenlenen Bursa Kazancı Dostluk Koşusu’ndaydık; yaklaşık 400 atlet ter döktük.

Atletizm, sporların anası… Koşmak ciddi bir iş, koşturmak daha da ciddi… Başarıyla, hiçbir aksaklık yaşanmadan, geride kaldı yarış. “17”  diyoruz; bunda bir devamlılık var, bir kurumsallık, bir hikaye var. Görmezden gelinemez. Arkasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Bursa Masterler Atletizm Kulübü’nün çiçeği burnunda başkanı Fahri Düvenci’nin liderliğinde, daha bir coşkulu, bir şenlik, bir festival havasında gerçekleştirildi etkinlik.

Böyle bir yarışın olmazsa olmazlarını sıralayalım:

-  Öncelikle yarış boyunca bir sağlık ekibi, bir ambulans gerekli.

-  Bir ölçüm sistemi gerekli ardı sıra ki atletlerin performansları saniyesine kadar kayıt altına alınmalı.

-  Yarışı bitirenlere anı madalyaları verilmeli.

-  Yarışta; genelde, takım olarak ve yaş gruplarında dereceye girenlere kupalarının, ödüllerinin verilmesi geliyor peşi sıra.

-  Yarışa katılan her sporcuya- ülkemizde gelenekselleşen- bir anı tişörtü verilmesi de olmazsa olmazlardan.

Bütün bunlar ne demek: Para; bir yerlerden destek alındı; bulundu, buluşturuldu, çok düzenli, tıkır tıkır işleyen bir programla atletlere sunuldu, çok da kaliteli bir anı tişörtüyle taçlandırıldı etkinlik.

[caption id="attachment_142072" align="alignnone" width="720"] Yarışa bizzat gelip sporcularla sohbet eden, sorunlarını dinleyen, onlarla fotoğraf çektiren, yarışın startını veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş sporculara desteğini sürdüreceğini belirtti.[/caption]

Sadece üyelerinin aidatlarıyla (master atletlerin çoğunluğunun emekli olduğunu, aidatlarını da sabit ve dar gelirlerinden artırarak ödediklerini not düşelim) ayakta kalan bu resmi kurumlar, kulüpler bu etkinlikleri düzenlemekteler. Bu tür yarışlar devlet tarafından, federasyon tarafından düzenlenmeli, eğer kendileri bunu gerçekleştirmiyor ya da gerçekleştiremiyorsa, düzenleyen amatör spor kulüpler desteklenmeli, kösteklenmemeli!

Türkiye Atletizim Federasyonu‘nun bütçesi nedir, bilemiyoruz; ama bu yarıştan gelecek paraya da ihtiyacı olmadığını düşünüyoruz.

v  Yarış katılım ücreti 1950 TL

v  Sigorta ücreti olarak 5265 TL

v  Hakem ücreti olarak 2400 TL

v  Gözlemci ücreti olarak 1500 TL

11.000 TL’den fazla bir paranın, kulübün –olmayan- bütçesinden federasyona ödenmesi akılla mantıkla izah edilemez. Federasyonun bu tür kurumlardan bırakın ücret alması, onlara destek olması gerekmektedir, diye düşünüyoruz.

Efendim, federasyona bağlı olmadan; yani bu paraları vermeden yarış düzenlenebilir mi? Evet; ama o zaman da “ceza” ile karşı karşıyasın: Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. Tam bir garabet…

Bu köşeden öncelikle Spor Bakanı’na, sonra Federasyon Başkanı’na da sesleniyoruz: Master Atletizm Kulüplerinden gelecek bu paralar sizin için cüzi; ancak kulüpler için büyük meblağ. Ben iyi niyetli düşünüyorum, Bakanlık’ın bunlardan haberi yoktur, diyorum. Bu vesileyle kulüplerin seslerini duyurmuş oluyoruz ve bunun düzeleceği yani “yarışlara katkı, katılım, sigorta, hakem ücretlerinin alınmayacağı” bir uygulamaya dönüşeceği inancımızı bu köşeden duyuruyoruz.

Yarışa bizzat gelip sporcularla birlikte olan, onları dinleyen, onlarla fotoğraf çektiren, yarışın startını veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş, siz ne alçak gönüllü, ne ince, ne kibar bir başkansınız öyle! Starttaki bütün alkışları sizlere yönlendiriyoruz ve bizler de kocaman alkışlıyoruz buradan. İyi ki varsınız ve iyi ki oralara kadar gelip bizleri, sporcuları onore ettiniz.

Ne zaman adam oluruz…

Spor mutluluktur, birlikte!.. düsturunu tüm Bursa, Türkiye ve Dünya’ya yaygınlaştırdığımız zaman.

--------

11.07.2023

Namık Budak

[email protected]