'Giderlerse gitsinler', öyle mi?

Asrın liderimiz 22 Mart 2022’de doktorlarımız için ne demişti.

’’Varsın giderlerse gitsinler, buraları boş kalmayacak. Doktorluk mesleğini paraya dayamak insani değil’’

Ve gittiler...

Gerçekten hastaneler boş kalmadı.

Tıpkı ‘’Ben ekonomistim’’ dediği günden bu güne Türkiye’nin geldiği durum gibi...

Hastanelerde hasta çok ama yeteri kadar doktor yok.

Gerçi Milli Eğitimdeki okullara öğretmen yerine imam atayan AKP iktidarı hastanelerde de açık olan doktorlar yerine imamları atarlarsa hiç şaşırmam.

Doktorlar ve sağlık çalışanları yıllardır sadece para için mi mücadele ediyorlar?

Neredeyse her gün uğradıkları şiddete ne demeli?

Doktorlara saldıran insanlıktan nasibini almamış caniler Adliye’nin ön kapısından girip arka kapısından elini kolunu sallayarak çıkıyorlar.

Bu yüzden doktorlar ve sağlık çalışanları kendilerini koruyacak yasayı bekliyor.

Gerçi bu zihniyetler olduğu sürece daha çok bekleyecekler gibi...

Nöbet günleri 36 saat çalışan ve hayatını okumaya ve bilime adamış doktorlar  maaş zammı istediği zaman ‘’Giderlerse gitsinler’’...

Öyle mi...

İstemeye istemeye de olsa onlar da geçinebilecekleri maaşları veren daha iyi şartlar için Avrupa ülkelerine gittiler, gitmeye de devam ediyorlar.

Tabii sizin umurunuzda mı?

*****

AKP yandaşlarını kamu işlerine yerleştirip milyonlarca kazandırmak, birçok bürokrata 3-5 yerden maaş bağlamak, bir avuç müteahite milyarlarca lira ihale vermek, THY Genel Müdürüne aylık 1.400.000 TL maaş bağlamak insani öyle mi?

Hastane koridorlarında muayene olabilmek için saatlerce bekleyen, randevu alabilmek için günlerce sıra bekleyen hastalar sizler değilsiniz...

Siz milletvekilleri ve yakınlarınız için her şey güllük gülistanlık tabii ki

İstediğiniz ülkede ve özel hastanede sıra beklemeden muayene olabiliyorsunuz...

Asıl çile çekerken vekil huzurlu..

***

Benim tedavim 9 Eylül Üniversitesi Üroloji bölümünde 6 yıldır devam ediyor.

Çok sık kontrollere gidiyorum. Geçtiğimiz gün sadece kan ve idrar tahlili ile akciğer ve EKG için tetkiklerim tam 9 saat sürdü.

Bunda doktorda bekleme saati yok

Sağ olsun herkesin sevgilisi olan sevgili hocam Üroloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ozan Bozkurt ve Feyza kardeşim her konuda yardımcı olmalarına rağmen 9 saat bekledim.

Burada yaşlı ve engelli insanlarımızı düşünün.

Çok zor durumdalar.

Kan alımı sırasında hemşire hanıma sordum. Bu gün kan alınan hasta sayısı kaç diye?

Saat 16.05 itibarıyla 1264 kişiydi.

Yorumu size bırakıyorum.

***

Bu arada son yıllarda liyakat değil yandaş rektörler nedeniyle iddia o ki üniversiteler borç batağında... Bu yüzden de ilaç firmalarının malzeme vermediği konuşuluyor.

Bu nedenle ayda 10 bin lira maaş ile zor geçinen bir emekli, ameliyata girerken ameliyat malzemelerini kendisi alıyor, eczaneye katkı payı ödüyor,  sığınmacıysanız ne hastaneye ne de eczaneye hiçbir ödeme yapmadan evinize dönebiliyorsunuz.

Bu ülkede AKP’nin her konuda olduğu gibi uyguladığı sağlık politikaları sonucu kendi ülkemizde sığınmacı olmak varmış.

***

Son 6 yıldır hastalığım nedeniyle sıklıkla gittiğim 9 Eylül Üniversite hastane koridorları ve kefelerinde konuşulan konular hep sağlık ve aylar sonrasında verilen tomografi ve MR çekimleri...

Parası olan ücretini yatırıp aynı gün MR ve tomografisini çektirebilirken parası olmayan aylarca beklemek zorunda kalıyor.

AKP’nin liyakata bakmadan atadığı yandaş rektörlerinin hataları sonucu sağlık sistemimiz olduğu gibi üniversite hastanelerimiz de borç batağı içindeler.

Operasyona girerken devlet hastanelerinde malzemeleri SGK karşılarken üniversite hastanelerinde hastalar kendileri karşılıyor.

Bir ülkenin Sağlık Bakanının hastanesi, Turizm Bakanının tur şirketi ve Milli Eğitim Bakanının özel okulları varsa o ülke batmaya mahkûmdur.

İşte size en güzel örnek TÜRKİYE

Sağlık Bakanı Koca doktor yok diyemiyor ‘randevulara gelen olmadığı için sistem çalışmıyor’ diyor.

Sayın koca Siz sabahları kendi hastaneniz ve özel hastaneler dışında üniversite ve devlet hastanelerine habersiz bir gidin de görün o kuyrukları...

Emeklilerin et kuyruklarında saatlerce bekledikleri gibi yüzlerce insan tedavi için sıra bekliyor.

Giderlerse gitsinler dediğiniz günden bu yana güzelim ülkeyi getirdiğiniz noktaya bir de OECD’nin her yıl yayınladığı rapora bir göz atalım

***

Türkiye’de bin kişiye 2,2 doktor düşerken OECD ortalaması 3,7. Kişi başına düşen hemşire sayısında da Türkiye sondan ikinci durumda.

OECD’nin 2021 verilerine göre Türkiye’de bin kişiye 2,2 doktor düşüyor. OECD ortalaması ise 3,7 doktor. Kişi başına düşen doktor sayısında Türkiye OECD üyeleri arasında son sırada bulunuyor.

Yunanistan bin kişiye düşen 6,3 doktor ile OECD üyeleri arasında en iyi durumda. Ardından Portekiz (5,6), Avusturya (5,4) ve Norveç (5,2) geliyor.

Yunanistan bin kişiye düşen 6,3 doktor ile OECD üyeleri arasında en iyi durumda. Ardından Portekiz (5,6), Avusturya (5,4) ve Norveç (5,2) geliyor.

Kişi başına düşen hemşire sayısında da Türkiye oldukça gerilerde.

38 üye içinde Türkiye Kolombiya’nın ardından sondan ikinci sırada. 

Bunun sebepleri sağlık çalışanları mı?

***

Artık hatalı kararlarınızdan dönün, yarın bugünden daha kötü olacağı bir gerçek

Büyük özveri ile çalışan doktor ve sağlık çalışanlarımızın seslerine kulaklarınızı tıkamayın.

Bizler hastanelerde dua ile değil bilim ile tedavi olmak istiyoruz.

İyi ki sizler gibi doktor ve sağlık çalışanlarına sahibiz.

***

Pazar günü  9 Eylül Üniversitesi Üroloji  servisinde  bir gece misafir olacağım. Pazartesi günü de sistoskopi yapıldıktan sonra taburcu olacağım.

Gördüğüm, eksileri artları da önümüzde ki günlerde yazmaya devam ederim.

Şimdiden hastalarına her zaman ilgi ile davranan ülkemizin sayılı ürologlarından sevgili Prof.Dr. Ozan Bozkurt hocama ve Üroloji polikliniğinde muayeneye gelen hastaları her zaman gülümseyerek karşılayan, de beni hiçbir zaman yalnız bırakmayan bölüm sekreteri Feyza Dicle kardeşime ayrıca teşekkürler ediyorum.

Sağlıkla kalın.

----------------

26.04.2024

Şükrü AKIN