Avrupa’da çiftçi eylemleri, Ukrayna ve İsrail ilişkisi

Avrupa Yeşil Mutabakatı, 11 Aralık 2019 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından duyuruldu.

Yeşil Mutabakat metninde karbon nötr hedefine ulaşmak için bazı alınacak önlemler sıralanıyor. Metinde tarımdaki pestisit kullanımının yüzde 50, gübre kullanımının yüzde 20 mikrobiyal kullanımının yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.

Ayrıca organik tarım alanlarının yüzde 50’ye ulaştırılması, tüketiciler için gıda takip zinciri kurulması, gıda atıklarının yarı yarıya azaltılması, 2030 yılına kadar bir milyon şarj noktası kurularak elektrikli traktörlere geçilmesi, paketleme sistemlerinin azaltılması ve tedarik zincirinin yakın çevreye göre haritalandırılması bulunuyor.

ELEKTRİKLİ TRAKTÖR VE GÜBRE…

Bunlardan en çok tepki göreni de traktörler ve gübre oldu. Traktörlerin yenilenmesi çok büyük bir maliyet getirecek ama bir şekilde bunun AB fonları ile destekleneceğini düşünüyorum. Gübre ise verim için tarımın olmazsa olması. Gübre miktarının azaltılması demek daha az verim daha az para demek.

 Bir de AB tarımdaki sübvansiyon ve desteklemeleri azaltacağını ilan etti. Örneğin çiftçiler artık gübre desteği alamayacaklar.

Yine AB’li çiftçiler kendileri üretirken iklim değişikliğini dikkate aldıklarını ancak ithal gelen ürünlerin geldikleri ülkelerdeki çiftçilerin buna dikkat dikkat etmek zorunda kalmadıklarını, maliyetlerin bu ülkelerde bu nedenle daha düşük olduğunu ve rekabet şanslarını gittikçe yitirdiklerini ileri sürüyorlar.

 

VE UKRAYNA VE TRUMP VE AB ORDUSU…

AB’li çiftçiler kesilen gübre sübvansiyonlarında toplanan paraların Ukrayna’ya gönderileceğini de biliyorlar. Ukrayna AB’nin başına bela oldu. Ekonomilerde yaşanan resesyonlar, düşük büyüme rakamları ve yüksek enflasyonun nedeni Amerika’nın peşine takılıp Ukrayna-Rusya savaşının devam etmesini sağlamak. Rusya’yı cezalandıracağım derken kendi vatandaşlarını cezalandırıyorlar. Bu ülkelerde aynen İsrail-Hamas savaşında da olduğu gibi kamuoyu farklı iktidarlar farklı düşünüyor.

Örneğin İspanya, Macaristan, Sırbistan, Slovenya gibi ülkeler Rusya’ya daha ılımlı yaklaşırlarken, Almanya ve Fransa’nın başını çektikleri blok tam bir Ukrayna fanatiği

Diğer taraftan İsrail-Hamas savaşında İsrail’i en çok Almanya destekliyor. Alman hükümetleri hala Nazilerin ikinci dünya savaşında Yahudilere uyguladıkları soykırımın etkisindeler ve onlara bir borçları varmış gibi davranıyorlar. Naziler gibi İsrail ordusu masum sivilleri, okulları, camileri, kiliseleri, hastaneleri vururken hiç seslerini çıkarmıyorlar. Ancak Alman halkı bu konuda daha duyarlı ve bu soykırıma varan mezalimleri tasvip etmiyorlar.

Filistin’e destek Avrupa’nın diğer halklarında da hükümetlerin aksine yüksek görünüyor. Burada İspanya Başbakanını ayrı tutmak gerekiyor. İspanya’nın solcu başbakanı Pedro Sanchez baştan beri soykırım derecesinde insan öldüren İsrail’e karşı tavırlı ve açıkça mezalime uğrayan Filistin’in yanında duruyor. Yani İspanyol halkı ile Başbakanı ayni

Yine isyancılar, Trump’ın yeniden ABD başkanı olma olasılığı üzerine Trump’a güvenmeyen AB ülkelerinin bir Avrupa ordusu kurmak istediklerini ve bunun finansmanın da tahmin edeceğiniz gibi tarım sübvansiyonlarından karşılama niyetlerinin olduğunu biliyorlar.

 

Bunun üzerine Ocak ayının başlarında Avrupa’da çiftçi eylemleri boy göstermeye başladı. Hollanda, Belçika, Fransa, Almanya, Polonya, Romanya gibi birçok ülkede yüzlerce traktör ile otobanları kesen çiftçiler, bu eylemleri ile siyasi otoriteye seslerini duyurmaya çalıştılar.

 

HAVALAR SICAK VE DOĞALGAZ KULLANIMI AZ…

 

Avrupalıların bu yılki tek şansları havaların sıcak gitmesi nedeniyle düşük elektrik ve doğalgaz faturaları ödemeleri oldu. Soğuklar devam etseydi faturaları kabaracak belki de de bu yeni gösterilerin konusu olacaktı. Bir de Türkiye’nin tam tersine gıda fiyatları bir yılda az da olsa düştü. Türkiye’deki gibi iki katına çıksaydı onları sokağa çıkmaktan kimse alıkoyamazdı.

Ne demişler su akar yolunu bulur. Önemli olan suyu kirletmeden yolunu bulmasını sağlamak.

Sağlıkla kalın…

                       

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi

[email protected]