İzmir Tabip Odası bu hafta sonu seçime gidiyor: En büyük sorun hekimlerin can güvenliği

Türk Tabipleri Birliği İzmi Şubesi 27-28 Nisan'da gerçekleşecek olan Genel Kurul'da yeni başkanını seçecek. Seçimde üç grup bulunacak. İzmir Hekim Dayanışması grubu Onur Kurulu adayı Uzm Dr. Zerrin Yıldız, hekimlerin en büyük sorunlarının can güvenliği olduğunu vurgulayarak "Bir hasta için ayrılan sürenin standardı 20 dakika fakat Türkiye'de 5 dakikada hasta değişiyor" diye konuştu. Yıldız, "Kışkırtılmış ve popilist yaklaşımla sağlık hizmeti sunuluyor" dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- Türk Tabipleri Birliği İzmir şubesi seçime doğru yaklaşırken heyecan devam ediyor. TTB İzmir Şubesi yeni başkanını 27-28 Nisan'da belirleyecek.  İzmir Hekim Dayanışması, Demokratik Katılımcı Hekimler ve Çağdaş Hekimler adı ile üç grup genel kurulda yarışacak. TTB genel yönetimine karşı yeni bir nefes iddiasında olan İzmir Hekim Dayanışması grubu yöneticileri, en büyük sorunun hekim güvenliği olduğunu vurguladı. Sağlıkta şiddetin bir an önce engellenmesi gerektiğini ifade eden hekimler itibar kaybında olduklarını dile getirdi. Uzm. Dr. Zerrin Yıldız, "Kışkırtılmış ve popilist yaklaşımla sağlık hizmeti sunuluyor" diye konuştu. 


İzmir Hekim Danışması grubunda önemli isimler yer alıyor. Yönetim Kurulu adayları Dr. Fahri Yüce, Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Dr. Ayşe Öztürk, Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt, Dr. Şükriye Kaplan Uzunoğlu, Doç. Dr. Remziye Canan Vergin ve Dr. Nuri Seha Yüksel oldu.
Onur kurulunda ise, Uzm. Dr. Selin Demet, Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Dr. Kemal Özbek, Uzm. Dr. Ülkümen Radoplu, Uzm. Dr. Zerrin Yıldız yer alıyor.
İzmir Hekim Daynışması grubu Onur Kurulu adayı Uzman Dr.Zerrin Yıldız, TTB yönetimini elinde bulunduran Demokratik Katılımcı Hekimler listesine eleştirel baktıklarını ifade ederek, "Hekim haklarını hekim bütünleşmesini ve hekimlerle kucaklaşmayı öteledikleri hissiyatındayız. Önceliğin bu olması gerektiğini düşündüğümüz için böyle bir grup oluştu" diye konuştu. 


SON DÖNEMDE HEKİM HAKLARI, HEKİM GÜVENLİĞİ KESİNTİYE UĞRAMIŞ DURUMDA
İzmir ilinde bir grup olduklarını ama İzmir'e özel bir ekip olmadığını söyleyen Yıldız,  "Geçen pazar günü Balıkesir, Manisa, Bursa ve Aydın Tabip odalarında seçimler yapıldı. Bizim grubun paralel düşünsel ve eylemsel yapılanmaya sahip listeler kazandı. TTB yönetiminin değişime yönelik bir anlayış içindeyiz. Çünkü son dönemde hekim hakları, hekim can güvenliği ve toplum sağlığı son derece kesintiğe uğramış duruma. Bunun son derece düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim bu anlamda yapacağımız şey Türk Tabipler Birliği çatısı altında hekimleri genel olarak kucaklamak ve kendi özlük hakları kendi güvenlikleri ve çalışma koşulları anlamında örgütlemek ayrıca toplum sağlığını da tabi ki  hedefe koyarak" dedi. 


İKTİDAR SAĞLIK SİSTEMİNİN ÇOK İYİ OLDUĞUNU SANIYOR
Hastaların MHRS'den randavu bulamadığını ifade eden Yıldız şöyle konuştu: " İktidar sağlık sisteminin çok güzel olduğunu iyi ilerlediğini sistemin çok güzel olduğunu falan düşünüyor habuki gerçek öyle değil. Biz bunların düzeltilmesi için gereken neyse onu yapmak için istekli bir ekip olarak seçimlere katılıyoruz"


KIŞKIRTILMIŞ VE POPİLİST YAKLAŞIMLA SAĞLIK HİZMETİ SUNULUYOR
 İlk isteklerinin hekimlerin can güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Yıldız, "İlk isteğimiz hekimlere ve sağlık çalışanlarının can güvenliğinin ivedilikle güvence altına alınması gerektiğini düşünüyoruz. İkincisi de parasız ve ulaşılabilir sağlık hizmetinden gerçekten ihtiyacı olan herkesin faydalanmasına yönelik. Şuanda kışkırtılmış ve popilist bir sağlık hizmeti sunuluyor. Hasta olan ve olmayanı ayırt etmek kolay değil. Polikinliğe gelen hekimler tarafından 5 dakika da bir 10 dakikada bir  muayene için randavu verildiği için hekimlerde tetkiklere yönelerek bu işi götürmeye çalışıyorlar. Bunların hepsinin yavaş yavaş düzeltilmesi gerekiyor" dedi. 


HASTANEYE BIÇAĞINI SİLAHINI ALAN GELİYOR
Hastane girişlerindeki tedbirlerin artması gerektiğini ve güvenliklerin daha etkili olması gerektiğini ifade eden Yıldız şu ifadelere yer verdi: "Birçok yere girerken bankaya da adliyeye de devlet dairelerinin bir çoğuna da dikkatle izlenerek X-ray'den geçirilerek  içeri alınıyor vatandaşlar ama hastanelere hiç böyle bir yaklaşım yok hastaneye bıçaklarını da silahını da tüfeğini de getirebiliyor insanlar. Hastanelerde çalışan güvenlik personellerinin silahı yok. Saldırgan birine müdehale şansı yok. Herşeyden önce ivedilikle bunların düzeltilmesi gerekiyor."


STANDARTTA 20 DAKİKA TÜRKİYE'DE 5 DAKİKA 
Bir hasta için ayrılan sürenin 20 dakika olduğunu ve bunun standartla sabit olduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye'de bu sürenin 5 dakika olduğu ve yeterli bir süre olmadığını ifade etti. Yıldız,  Bir hekimin muayenesi için bir standart var. En az 20 dakika olması gerektiği üzerinde görüş birliğine varılmış bir standart. Bizde 5 dakikada bir randavu veriliyor. 10 dakikada deniyor bu ama 10 dakikada 2 kişiye randavu veriliyor. Hekim aynı anda ikisine de bakmak zorunda kalıyor. Bir defa hastaya gerekli zamanın ayrılması hastanın şikayetliyle ilgili dikkati örneklerin alınması fizik muayenesinin yapılması ondan sonra tetkiklerin istenmesi gerekiyor. Ama bizim ülkemizde bunlar son 20 yılın popilist politikalarıyla yapılmıyor. Hekim hasta ne isterse onu yapmak zorunda. Hasta emar istiyorum diyor hekim emarını yazıyor gidiyor. Böyle bir durum oluştu. Bunların hiçbirisi doğru sağlıksal yaklaşımlar değil tabi ki bunların hepsinin düzelmesi değiştirilmesi lazım" diye konuştu. 


HEKİM ÇOK ÇALIŞIP AZ KAZANAN HALE GELDİ 
İzmir Hekim Dayanışması Yönetim Kurulu adayı Uzm Dr. Ceyhun Özyurt, hekimin giderek itibarının azalmasına dikkat çekerek, hekimlerin çok çalışıp az kazandığını dile getirdi. Özyurt, "2000 yılında bu iktidar geldiğinden beri hekimin itibari giderek azaldı. Ama bu son iki yılda Türk tabipler birliğinin olumsuz bazı hareketleriyle biraz daha sıkınıtıya girdik. Ve hekim itibarsızlaştı. Hekim çok çalışıp az kazanan hale geldi. Yıprandı. Biz bunu değiştirelim hekimin sorunları ön planda olsun diyerek yola çıktık. Herhangi  bir siyasi görüşün arka bahçesi olmadan biz hekimlerin haklarını savunalım onun peşindeyiz. O yüzden bu grubu kurduk" ifadelerini kullandı. 


TEMEL HEDEFİMİZ CAN GÜVENLİĞİMİZ
Temel hedefimiz hekimlerin hakları can güvenliğimiz bunun içinde onu sağlamak için nereyle görüşeceksek ne yapacaksak yapacağız diyen Özyurt, iki gün önce Bayraklı Şehir Hastanesi'ne yapılan saldırı hakkında şöyle konuştu: "Dünkü olay çok acı bir olay Tüfeği ile gelmiş hastamız. Allahtan olumsuz bir olayla sonuçlanmadı. Tesellimiz o... Ama bunun tamamen engellenmesi lazım. Yani ben  bu doktoru beğenmedim bana güzel bakmadı gideyim döveyim, vurayım bundan adli tedbirlerle vazgeçirmemiz lazım "


5 DAKİKADA HİÇ BİR BÖLÜM HASTA BAKAMAZ
Hekimlerin hastalara ayırdığı sürenin az olduğunu ve 5  dakikada hasta bakılamayacağını ifade eden Özyurt, "Performans dediğimiz sistemle hekimler 5 dakikada bir hasta bakıyor. 5 dakikada hiç bir bölüm hasta bakamaz. Bu hasta haklarına da aykırı. Bu performans sistemiyle 5 dakikada bir hasta değişiyor. Bu çok olumsuz bir şey toplum sağlığı ve hasta hakları açısından" dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz