Kriptomani-Halving kapıda

 

Boğa” öncesinde üçüncü yazımız. Halving kapıda ve bu, çok önemli, kripto piyasası hareketlendi, yukarı yönlü bir trend var, sular ısınıyor. Son yazımızı da yazalım bir dahaki 2025’te, “ayı” başlarında olur. Yatırım tavsiyesi değildir (YTD) diyoruz ve ekliyoruz: Para boğa sezonunda kaldırılır, ama hiç merak etmeyin ayıda da güzel paralar kazanılır.

Bir önceki yazımızda malda kalma, nakit bulundurma, nerede alıp satma, piyasa psikolojisi, kâr nerede tatmin eder vb. konularda yazalım demiştik. Yazalım da öncesinde boğanın fitilini ateşleyecek halving nedir, onu açıklayalım ki bu dönemde piyasa biraz volatil olur, dikkatli olmak, nakitte kalmak tercih edilebilir.

Nedir Halving? İkiye bölmek anlamına gelen halving, kripto paralarda madencilik ödülünün belirli bir program dahilinde yarılanması sürecini ifade eder. Peki ne demek bu ve bizim için neden önemli? Bitcoin madencilerine verilecek ödül miktarı düşüyor demek. Azalan arz ve potansiyel talep artışı yatırımcıları Bitcoin’e çekerek fiyatların artmasını sağlayabiliyor. Hemen örnekleyelim: Bugüne kadar üç halving (yarılanma) oldu ve sonuçları… 2012 yılındaki yarılanmanın ardından Bitcoin fiyatı bir yıl içinde 12 dolardan bin 150 dolara yükselmişti. 2016 yılındaki Bitcoin yarılanması ardından ise 20 bin dolar seviyesine ulaşıldı. 2020 yarılanmasından sonraysa 70 bin doları gördü bitcoin. 2024’teki halving’in etkilerini tahmin etmek zor olmasa gerek. Bana göre 120 -150 bin dolar seviyeleri. Bunu 200 bin dolar olarak ifade edenler de var.  Son soruyu da soralım bu konuda. Halving ne zaman? Nisan ortalarından Mayıs ortaları arasında bir tarih. Kesin, nokta atışı bir şey söyleyemiyoruz yani.

***

Piyasa yükselecek dedik ya. Biraz daha dip yaşatırlar bizlere, sonra ciddi füzeler görürüz tahtada. Bir süre sonra yataya bağlar, dominansı düşer bitcoinin. Para alt coinlere kayar. İşte ondan sonra esas ralliler başlayacak. Biz küçük yatırımcılar da balinalardan arta kalan küçük yemleri yiyeceğiz, ya da onların dişlerinin arasını temizleyeceğiz. Önemli olan da bu zaman dilimi. Bu sürece elimizde mallarla girmiş olacağız. Peki, nasıl bir yol izlemeli? Düşelim bu sorunun peşine şimdi.

Öncelikle sağlam bir iradeye sahip olmalıyız. Mutlaka elimizde nakit olmalı; zira piyasa her zaman alım fırsatı verir, güzel düşüşler yakalanarak ucuza maliyetlenebiliriz. Bunu yazmak böyle kolay, ama uygulamak? İşte zor olanı bu. Bu satırların yazarı bunu becerememiştir, itiraf edelim hani.

Zarardayken mal satılmaz, bunu herkes bilir. Elindeki mala güveniyorsan fiyatı istediği kadar düşsün, bir gün mutlaka dönecektir. Geldiği fiyatı unutmayacaktır. Sabırla beklemek gerek. Zarardaki malımız maliyeti bulduğu ve kâra geçmeye başladığı zaman zor bir süreç bizi beklemektedir. Kâr bizi nerede tatmin edecektir. %20 mi, %50 mi, %100 mü, ya da yukarısı mı? Burası sizin beklentinizle ilgili. Bitcoin 15 bin dolardan 150 bin dolara çıkacak diyorsak yani %1000’lik bir artıştan söz ediyoruz. O vakit elimizdeki her alt coin en az %500 kazanacaktır. Ne yapmalı bu aşamada? Yatırdığımız paranın iki katını gördüğümüz anda ana paramızı çekip geri kalanını bırakmak çok bilinen bir metot. Peki ben ne yapıyorum? Bir mal sürekli yükselmez prensibinden hareketle %30-40’lık bir kâr gördüğümde, realize ediyorum. (kâr cebe yakışır) Mutlaka bir düzeltmesi olacaktır, fiyat aşağıya inecektir, o zaman da alttan alıp maliyeti düşürüyorum ve satacağım %100 kâr noktasına kadar sabır, diyorum.

***

Pek meşhurdur, dipten al, tepeden sat. Parayı vur! Yok öyle bir dünya. Kimse dibin neresi, tepenin neresi olduğunu/olacağını bilemez. Yok, şuradan bir çizgi çizeyim, şu indikatöre bakayım, yok bolinger bandı, çanak, kulp formasyonu, yok anacım yok böyle bir dünya!.. Bunlar tamamen tahmin. “Bu formasyonda trend böyle gider!” Yahu gitmeyebilir de… Hele şunu hiç unutmayalım: “Kimse dibin dibini bulamaz, tepenin de tepesini…” Ne yapıyoruz o halde, bu konuda aldığımız eğitimlerle alım-satımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Eğitim şart! Ya da benim gibi güvendiğin bir fenomenle yol alacaksın. (Teşekkürler bir kere daha PARAMATİK Hocam)

Kol kesmeden de bahsedelim son olarak. Baktınız bir coin iflah olmayacak gibi. Hani zararda mal satılmaz dedik ya, bu durumda daha da fazla zarar etmemek için o mal satılıp başka güvenli limanlar aranabilir. Yani coine âşık olmamak gerek. İlla bu coinde kalayım, bu beni zengin eder de dememeli. Kârı görünce realize etmeliyiz, derim. Derim de uygulayabiliyor muyum? Pek sayılmaz. Zararda olduklarım var; satmıyorum. Niye? Güveniyorum. 2024 Sonbaharına kadar yolumuz var, diye öngörüyorum.

Önümüzde bu piyasadan ekmek yiyebileceğimiz değerli bir 8-10 ay var. Herkese bol kazançlar diliyorum. Aman ha, halving civarındaki dalgalanmaya dikkat!

Ne zaman adam oluruz…

Suyun uyuduğunu, market maker*in uyumadığını öğrendiğimiz zaman.

*Piyasa yapıcı

09.04.2024

Namık Budak

[email protected]