Peki sen “Neye meydan okuyorsun?”

Yıl 2018…

Henüz 22 yaşında idealist bir genç kız Bengisu Avcı… İlk röportajımızı Manş Denizi’ni geçtikten sonra Urla’da gerçekleştirdik. İngiltere ve Fransa’yı ayıran denizi geçen 3. Türk kadını unvanını alan Bengisu’nun bu büyük başarısının hem Türkiye’ye hem dünyaya duyurulduğu ilk haberdi. 

“Denizlerin kızı” Bengisu, 7 Okyanus’u (Oceans Seven) kulaçlarıyla aşmak istiyordu, umut dolu bu özel haberimin üzerinden 6 yıl geçti. İdealist genç kadın, Catalina (Catalina Adası-Los Angeles), Cebelitarık (İspanya-Fas) ve Cook (Yeni Zelanda) boğazlarını da aştı. Her defasında gidip yeni röportajlar yaptım ultramaraton yüzücüsü Bengisu ile.. Her geçişten sonra Türk bayrağını açıyor, hepimizi gururlandırıyordu. Bu büyük gururu hem benim hem diğer meslektaşlarımın haberlerini okuyan, izleyen herkes hissediyordu. Her gün saatlerce antrenman yaptığını, çok soğuk suda yüzmek zorunda kaldığını ve hayallerini gerçekleştirmek için durmaksızın çalıştığını da artık herkes biliyordu.

Hayallerine ulaşmak için yaşadığı başka zorluklar da vardı. Beslenmesinden yurt dışı ulaşımına, vize işlemlerine kadar aşması zor ve pahalı birçok sorunla geçen 6 yıla ben tanık oldum. Röportajlarında bunu anlatmadı, hiç yakınmadı, şikayet etmedi, en küçük bir talepte bulunmadı. Uğruna su gibi paraların harcandığı bir spor dalı ile uğraşmıyordu, bu nedenle işi çok zordu ama hiç yılmadı. 

Yıl 2024 oldu, Bengisu yalnız 4 okyanusu değil, hayal kırıklıklarını, maddi sıkıntıları, prosedür problemlerini de aştı. Sayısı bir elin parmağını geçmeyen branşlar dışındaki spor dallarının desteklenmeyeceği yönündeki önyargıları da yıkan kadın sporcu artık asla yalnız yüzmeyecekti. Ege Üniversitesi Teknoparkı’nda başlayan AR-GE çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve FDA onaylı tesiste üretilen gıda takviyesi Sidrex’in marka yüzü oldu. 

Şimdi 5. kanal geçişi olan Molokai’yi (Hawaii) aşmaya hazırlanan Bengisu’nun, Sidrex’in tanıtım filmindeki cümleleri de zorluklarla geçen yıllarının ve sağlam duruşunun özeti gibiydi:

“Ben Bengisu Avcı,
Ultramaraton yüzücüsüyüm. 
Manş Denizi, Catalina, Cebelitarık ve Cook boğazlarını yüzerek geçen ilk ve tek Türk kadınıyım. Bana her seferinde ‘35-40 kilometre yüzerek neye meydan okuduğumu’ soruyorlar.
Okyanusa mı, dondurucu suya mı, yoksa havaya mı?
Hayır, 
Kendime…”

İdealleri için tüm zorluklara kafa tutan Bengisu’ların,
Türk bayrağını dünyanın 7 okyanusunda dalgalandıranların, 
Güçlü kadınları yüzerken de çalışırken de asla yalnız bırakmayanların çoğalması umuduyla röportajlarımızda geçen o cesur soruyu hepimize yöneltiyorum:

“Peki sen neye meydan okuyorsun?”