İzmir turizminde hayaller Paris, gerçekler Ağrı, Artvin ve Van’ın bile gerisi

Yerel seçim bitti. Şimdi sorunlarla yüzleşme zamanı.
Önce rakamları verelim. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre İzmir’e yılın ilk iki ayında sadece 77 bin 929 turist geldi.
Oyca Ocak ve Şubat aylarında Artvin’i 216 bin 776, Ağrı’yı 124 bin 576 ve Van’ı 85 bin 716 turist ziyaret etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in en önemli söylemlerinden biriydi turizmin geliştirilmesi.
Ama İzmir için hayaller Paris iken gerçekler, Artvin, Ağrı ve Van’ın bile gerisinde kaldı.
***
Peki İzmir’de turistlerin gelmeye değer bulacağı yerler yok mu?
Hem de öyle yerler var ki anlatmakla bitmez.
İlk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına inen Efes Antik Kenti var.
Milattan önce 9-4. yüzyıllara ait önemli bir dini merkez olan ve dünyanın yedi harikasından biri arasında sayılan Artemis Tapınağı var. 
Ayasuluk Tepesi’nde Milattan önce 3. bine tarihlenen en erken yerleşim ile Bizans devrine ait, Hıristiyanlık dünyası için büyük önem taşıyan St. Jean Kilisesi var.
Bülbül Dağı üzerinde Meryem Ana Ev var. İsa’nın ölümünden 4 ya da 6 yıl sonra St.John’un Meryem Ana’yı Efes’e getirdiği biliniyor. 
1891 yılında Lazarist papazlar Alman rahibe A.Katherina EMERICH’in rüyası üzerine Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği evin araştırmalar sonunda bu yer  olduğunu ortaya çıkarıldı.
Bu olay Hristyanlık dünyasında yepyeni bir buluş oldu ve din alemine ışık tuttu.
Müslümanlarca da kutsal sayılan evde Papa VI.Paul’un 1967 deki ziyaretinden sonra her yıl Ağustos ayının 15 . gününde ayinler düzenleniyor.


***

 

 

Bergama var. Burada yer alan Akropol, II. Eumenes devrinin en önemli yapıları arasında Galatların mağlup edilmesi anısına inşa edilen Zeus Sunağı, Athena Tapınağı’nın propylonu ve onu çevreleyen stoaları; 200.000 kitap rulosunun muhafaza edildiği ünlü kütüphane, büyük saray ve kent surları var.
Antik dönemin en önemli sağlık tedavi merkezi olan Asklepion ve "Sağlık Tanrısı Asklepois"in yurdu olarak bilinen Allianoi var.

***
İzmir’in merkezinde Kemeraltı Çarşısı ve hemen bitişiğinde Agora Ören yeri var.
Bayraklı’da antik kent var.
Bornova’da 8500 yıl öncesine dayanan yerleşim birimlerinin kalıntıları var.
Ama İzmir’in son 50 yılına bakıldığında merhum Ahmet Piriştina’nın vizyonuyla İzmir’e verilen Üniversiad (Üniversiteler Arası Spor Oyunları) dışında uluslararası bir organizasyon yok.
Öyle olunca da İzmir için hayaller Paris iken gerçekler, Artvin, Ağrı ve Van’ın bile gerisinde kaldı.