Deprem sonrası geride kalanların sosyal güvenlik hakları
Ülkemizde meydana gelen 11 ilde (Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana,Elazığ ) yarattığı yıkımlarda çok sayıda insan hayatını kaybettiği gibi yaralı vatandaşlarımızın da sayısı binlerce deprem bölgesinde ekonomik sosyal yardımlar dışında depremde ölen ,malul duruma düşen vatandaşlarımıza veya geride kalan hak sahiplerine sosyal güvenlik kapsamında sunulacak yardımlar için 28 Şubatta acilen Türkiye Büyük Millet Meclisin de görüşmeler yapılması gerekiyor.
17/8/1999 Gölcük depremi ,ardından Bolu depreminde malul kalanlar ile ölenlerin hak sahiplerine 360 gün ile aylık bağlandı.2011 yılında meydana gelen Van depreminde ölenlerin hak sahipleri ile malul kalanlara 30 gün hizmet ile aylık bağlandı.
6/2/2023 de merkez üssü Kahramanmaraş olan depremle daha fazla kayıpların olduğu bir felaketle karşı karşıya kaldık.
Ülkemizi yasa boğan asrın felaketinde geride kalanların şehit kabul edileceğini Cumhurbaşkanımız dile getirdi.Bu durumda 15 Temmuz olaylarında ölen veya malul olan vatandaşlara ve bunların hak sahiplerine tanınan tüm imkânlar tanınmalıdır.
Hatta emekli aylıklarının bağlanmasında ölen veya malul kalan sigortalılar için herhangi bir gün koşulu aranmamalıdır.
15 Temmuz olaylarında ölen veya malul kalan sigortalı veya hak sahiplerine sağlanan yardımlar dikkate alınarak düzenleme yapılırsa
1-Ölüm aylığı veya malullük aylığı bağlanması; 15 Temmuz da vefat eden veya malul kalanlara 2023 yılında en az 10.706 Lira aylık ödeniyor.
2-Nakdi tazminat: Maluliyet oranına göre belirleniyor.
3-Ek tazminat: Başkasının bakımına muhtaç olanlar ile olmayanlara en yüksek devlet memuru maaşının 170 ve 115 katı esas alınarak ödeniyor.
4-Bakım ücreti: Sürekli başkasının bakımına muhtaç olanların bakım ücreti 2023 rakamları ile 17.013 Lira olarak ödeniyor.
5-Sağlık yardımı: Tüm sağlık hizmetleri ile bu yardımlar kapsamında sunulan ilaç, protez ve diğer iyileştirici araç,gereçler için katılım payı , ilave ücret alınmıyor.
6-Eğitim ve öğretim yardımı: Kız-erkek ayrımı yapılmadan geride kalan çocuklarından ilköğretimdekilere 6.505 Lira , ortaöğretimdekilere 9.757 Lira , yükseköğretimdekilere 13.010 Lira ödeniyor.
7-Ek ödeme: Her yıl maluliyet derecelerine göre malul kalana veya şehit ailelerine 17.347 Lira hisseleri oranında ödeniyor.
8-İstihdam hakkı: Malul yakınlarından 1, şehit yakınlarından 2 kişi kamuda istihdam hakkından yararlandırılıyor.
9-Faizsiz konut kredisi: Bir konut ile sınırlı olmak üzere faizsiz konut kredisi hakkından faydalandırılıyor. Kredi tutarı 396.000 Liradır.
10-Ücretsiz seyahat hakkı: Kendileri ve hak sahipleri TCDD, denizyolları şehir hatlarında ve belediye toplu taşıma araçları ile belediye tarafından kurulan şirketler veya özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşıma işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat hakkından yararlanıyor.
11-Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) İndirimi- Şehit aileleri için 1 araçla sınırlı olmak üzere ÖTV indirimi hakkı var.
15 Temmuz şehit ve yakınlarına verilen haklar deprem bölgesinde mağdur olanlara da verilmelidir.Ülke olarak yaşadığımız sıkıntıların son bulmasını göz yaşımızın dinmesini diliyorum.Tüm kardeşlerimizin yaralarını sarmak ulus olarak asli görevimizdir.
www dilekete.com