Gizemli ziyaretçi kuyruklu yıldız mıydı?

2017'de keşfedilmesinden bu yana bilim insanları Oumuamua'nın gerçekte ne olduğunu tartışıyorlar. İki gökbilimcinin yeni araştırmasına göre gizemli cisim, sadece bir kuyruklu yıldızdı. New York Times, Nature dergisinde yayınlanan araştırmayı yazdı

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Uzay çöpü müydü? Gezgin bir yıldızlararası asteroit mi? Yoksa başka bir güneşten gelen tuhaf bir kuyruklu yıldız mı? Hawaii'deki gökbilimciler Oumuamua (Hawaii dilinde izci anlamına geliyor) adını verdikleri cismin güneş sistemi boyunca hızla ilerlediğini keşfettikleri 2017 yılından beri bu cismin ne olduğu konusunda tartışıyorlar. Teleskoplarda sadece yıldızlararası karanlığa doğru geri dönmekte olan yuvarlanan bir nokta görüldü. Gökbilimciler bunun kırmızımsı, krep şeklinde ve belki de birkaç yüz metre uzunluğunda olduğu sonucuna vardılar. Bugüne kadar güneş sistemimizde gözlemlenen tüm kuyruklu yıldızların boyutu yaklaşık yarım mil ile yüzlerce mil arasında değişiyordu. Örneğin Halley kuyruklu yıldızı yaklaşık yedi mil genişliğinde. Başlangıçta Oumuamua'nın bir asteroit olduğu düşünülüyordu çünkü kuyruklu yıldızlara özgü cızırtı ve parıltılardan hiçbirini göstermiyordu. Kuyruklu yıldızlar temelde kirli kartoplarıdır, güneş ışığı tarafından ısıtıldıklarında buharkarbondioksit ve toz yayarak parlak kuyruklar veya komalar oluştururlar. Nesnenin etrafında gaz ya da toz olduğuna dair hiçbir kanıt yoktu ve radyo teleskopları nesneye doğrultulduğunda hiçbir şey duymadı. Ancak daha ileri analizler, bir şeyin Oumuamua'nın güneş sisteminden çıkarken hızlanmasına neden olduğunu ortaya çıkardı ve bilim insanlarını bir bulmacayla baş başa bıraktı.

"Şaşırtıcı derecede basit bir açıklama"

Şimdi, iki gökbilimci Oumuamua'nın davranışı için şaşırtıcı derecede basit bir açıklama olarak adlandırdıkları şey buldular. Sonuçta bu cisim bir kuyruklu yıldızdı ve buzlu bir çekirdekten fışkıran çok küçük miktarlardaki hidrojen gazı tarafından itiliyordu. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde astrokimyacı olan Jennifer Bergner ve Cornell Üniversitesi'nden Darryl Z. Seligman, geçen hafta Nature dergisinde yayınlanan makalelerinde, "Bu mekanizmanın Oumuamua'nın kendine özgü özelliklerinin çoğunu açıklayabileceğini gösteriyoruz. Oumuamua'nın güneş sistemi kuyruklu yıldızlarına geniş ölçüde benzeyen bir gezegenimsi kalıntı olarak ortaya çıktığına dair daha fazla destek sağlıyor" diye yazdılar.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz