Hem insan hem köpek için formda kalmanın yolu: Canicross

Avrupa ülkelerinde popülerleşen ve ülkemizde de giderek yaygınlaşan bir spor dalı olan canicross, köpek sahiplerine fit kalmanın formülünü ve can dostlarıyla eğlenceli zaman geçirmenin olanağını sunuyor.

Peki bir tür koşu sporu olarak adlandırılabilecek canicross nedir ve nasıl yapılır?

Öncelikle, açık havada yapılan bu eğlenceli egzersiz için köpek ile aranızda bağ kurmanızı sağlayacak basit bir kit gerekiyor. Ekipman, temel olarak bir kalça kemeri ve maksimum uzunluğu 2 metre olan esnek bir kayıştan oluşuyor. Koşum takımı takan köpeğiniz ile sizi birleştiren ekipman sayesinde elleriniz serbest kalıyor. Doğal koşma içgüdüsüyle hareket eden köpeğinizin öncülüğünde formda kalmanın ve bir ekip olmanın harika yolunu keşfedebiliyorsunuz. Köpek dostu sporcularla çeşitli etkinliklerde ve canicross turnuvalarında bir araya gelmenin heyecanını da paylaşabilirsiniz. 

Davranış sorunları olan köpekler için uygun

Köpeğinizle bağ kurmak için mükemmel bir yol sağlamanın yanı sıra bu spor dalının, yüksek enerji düzeyine sahip, davranış sorunları olan veya herhangi bir nedenle kayışsız bırakılamayan köpekler için ideal olduğu biliniyor. Köpeklerin sosyalleşmesi, gruptaki diğer köpeklerle koşması, sözlü komutları hızla bir şekilde uygulamaları sağlanıyor. 

Ayrıca, köpek sahibinin de deneyimli bir koşucu olması gerekmiyor. Her yaş grubundan bireyler, Avrupa ülkelerinde bu sporun temsilciliğini yapıyor. 

Dikkat edilmesi gereken önemli bir konu ise köpeğinizin cinsi ve yaşı… Çünkü yavru köpeğinizin kemikleri büyüme aşamasındayken aşırı egzersiz yapılmaması hayati önem taşıyor. Bu nedenle büyük ırk köpeklerin canicrossa katılması için 12, dev ırkların genellikle 18 ila 24 aylık olana kadar beklenmesi gerekiyor. Köpeğiniz Pug veya Fransız Bulldog gibi brakisefal, düz yüzlü bir cins ise canicross muhtemelen uygun bir aktivite olmayacaktır. Çoğu zaman zaten nefes alma ve vücut ısılarını düzenleme ile ilgili sorunları olduğundan, yorucu egzersiz bu cinsleri yaralanma veya nefes alma sorunları açısından daha yüksek ile karşı karşıya bırakabiliyor. Ayrıca, topallama, artrit gibi şikayetleri bulunan, fazla kilosu olan ve yakın zamanda ameliyat edilen köpeklerin de canicrosstan uzak durması gerekiyor. 
Kavurucu sıcaklarda da herhangi bir yorucu egzersiz gibi bu sporun da hem insan hem de köpek sağlığına zarar verebileceği unutulmamalı. 
Spor yapmaya karar verdiyseniz
Köpek dostu, hatta sahibiyseniz
Can dostunuzla açık havaya çıkmanızı ve özgürlüğün keyfini çıkarmanızı dilerim…

Bahadır Karabulut