Seferihisar ve Menderes’te organik tarım ve zeytin alanına JES santrali için 27 Temmuz’da "halkın katılım toplantısı" yapılacağı açıklandı

Çevre İl Müdürlüğü, Seferihisar’ın Orhanlı Mahallesi ile Mendederes’te Jeotermal Enerji Santrali(JES) ve yardımcı GES ve RES tesisleri için 27 Temmuz’da “halkın katılım toplantısı” yapılacağını duyurdu.Yoğunlukla organik üretim yapan bölge sakinleri bu girişime kesinlikle karşı olduklarını ve ürünlerin çok büyük zarar göreceğini söyledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Seferihisar’ın Orhanlı Mahallesi ile Menderes’te 11 jeotermal kuyusu için ÇED süreci başlattı. Kuyuların 9’unun Seferihisar, 2’sinin de Menderes sınırları içinde açılacağı belirtildi. Karen KahramanmaraĢ Elektrik Üretim A.Ş tarafından açılacak kuyuların açılacağı 103.5 bin metrekarelik alanda yoğun olarak organik tarım yapıldığı ve 100 yıllık sık zeytin ağaçlarıyla dolu olduğu ortaya çıktı. Bölgede yaşayanlar kaliteli üretime zarar verecek bu girişimi istemediklerini ve tüm yasal haklarını kullanacaklarını açıkladı. Bu faaliyetler tarımı bitirir Bölgede çok ciddi oranda tarımsal üretim yapıldığını hatırlatan Orhanlı Mahallesi Muhtarı Birgül Bozkurt, “Şevketi bostan, zeytin, mandalin başta olmak üzere pekçok ürünümüz var. Organik tarım yapıyoruz.  Jeotermal kuyularının açılması kesinlikle uygun değil. Burada tarım biter. Ben duyunca şok oldum. Biz karşıyız. Avukatlarımızla görüşeceğiz. Ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” dedi. Türkiye’nin en kaliteli zeytini bu bölgede üretiliyor   Orhanlı Köyü sakinlerinden Tahsin Akçil de tarıma, üretime ihtiyacı olan bir ülke olduğumuzu hatırlatarak şöyle konuştu: “Biz burada organik tarım, seracılık ve hayvancılık yapıyoruz. Türkiye’nin en kaliteli zeytin ağaçları bölgemizde. Bu ağaçlar uzun yıllarda kendiliğinden büyümüş. Gözünüzün alabildiği her yer zeytin. Türkiye’nin en kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimi burada yapılıyor. Biz bu kadar önemli verimli ürünlerin etkilenmesini istemiyoruz. Devamlı tarımın önünü kesen işler yapılıyor. Daha önce burada bir taş ocağı açıldı ve o da üretimimizi etkiledi. Üretimin yapılamasından yanayız.”      

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz