Seferihisar’da organik tarım yapılan zeytin alanında açılacak 23 jeotermal kuyusu için başlatılan ÇED için “halkın katılım toplantısı” duyurusu

Çevre İl Müdürlüğü Seferihisar’ın Orhanlı Mahallesi Yeniköy mevkiinde 23 jotermal kuyusu için ÇED süreci başlattı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü 21 Nisan’da söz konusu santral için “halkın katılım toplantısı” yapılacağını duyurdu. Kuyuların açılacağı 3220 hektarlık alanda yoğun olarak organik tarım yapıldığı ve 100 yıllık sık zeytin ağaçlarıyla dolu olduğu ortaya çıktı. Bölgede yaşayanlar kaliteli üretime zarar verecek bu girişimi istemediklerini ve tüm yasal haklarını kullanacaklarını açıkladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Çevre İl Müdürlüğü, Seferihisar’ın Orhanlı Mahallesi Yeniköy Mevkiinde 3220 hektarlık alan 23 jeotermal kuyusu açılması için gerekli ÇED(Çevre Etki Değerlendirme) sürecini başlattı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü 21 Nisan 2021 tarihinde söz konusu santral için “halkın katılım toplantısı” yapılacağını duyurdu. Yoğunlukla organik üretim yapan bölge sakinleri bu girişeme kesinlikle karşı olduklarını ve ürünlerin çok büyük zarar göreceğini söyledi. Bu faaliyetler tarımı bitirir Bölgede çok ciddi oranda tarımsal üretim yapıldığını hatırlatan Orhanlı Mahallesi Muhtarı Birgül Bozkurt, “Şevketi bostan, zeytin, mandalin başta olmak üzere pekçok ürünümüz var. Organik tarım yapıyoruz.  Jeotermal kuyularının açılması kesinlikle uygun değil. Burada tarım biter. Ben duyunca şok oldum. Biz karşıyız. Avukatlarımızla görüşeceğiz. Ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” dedi. Türkiye’nin en kaliteli zeytini bu bölgede üretiliyor Orhanlı Köyü sakinlerinden Tahsin Akçil de tarıma, üretime ihtiyacı olan bir ülke olduğumuzu hatırlatarak şöyle konuştu: “Biz burada organik tarım, seracılık ve hayvancılık yapıyoruz. Türkiye’nin en kaliteli zeytin ağaçları bölgemizde. Bu ağaçlar uzun yıllarda kendiliğinden büyümüş. Gözünüzün alabildiği her yer zeytin. Türkiye’nin en kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimi burada yapılıyor. Biz bu kadar önemli verimli ürünlerin etkilenmesini istemiyoruz. Devamlı tarımın önünü kesen işler yapılıyor. Daha önce burada bir taş ocağı açıldı ve o da üretimimizi etkiledi. Üretimin yapılamasından yanayız.” [caption id="attachment_39883" align="alignnone" width="225"] Tahsin Akçil[/caption] Tarım, orman ve turizm alanı Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. tarafından açılacak kuyular 3220, 82 hektarlık alanda yer alıyor. Jeotermal kuyularının açılacağı bölgenin bir kısmı tarım, bir kısmı orman bir kısmı da günübirlik turizm alanında yer alıyor. Hazırlanan ÇED raporunda, arazi sahipleri ile anlaşma sağlanamaması durumunda; 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununun 12. maddesi doğrultusunda kamulaştırma ile ilgili süreç yönetimine başvurulacağı da belirtildi. Yerleşim yerlerine sadece 50 metre Söz konusu jeotermal kuyularının yerleşim yerlerine uzaklığı konusunda da çarpıcı bir detay yer aldı. Çalışma yapılan alanın sadece 50 metre uzağında haneler yani yerleşim alanları olduğu ifade edildi. Raporda ayrıca “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu” hükümleri gereğince İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin de alınacağı bilgisi de verildi.    

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz