Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş!

İsrail ordusu bir buçuk milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine saldırı hazırlığı yapıyor. Gazze'nin en güneyinde, Mısır sınırındaki kentte ise endişeli bekleyiş sürüyor. Yüzbinlerce Filistinli, Mısırla Gazze'yi bölen duvar önündeki çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

Refah, İsrail saldırılarından kaçan 1,5 milyon Filistinlinin Gazze şeridi içinde sığınabileceği son nokta. Ancak artık burası da güvenli değil.

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 2

Savaş kentin kapısına dayandı, İsrail Başbakanı  Binyamin Netanyahu, orduya Refah'a operasyon emri verdi. Yoğun nüfuslu bölgeye kara harekatının, en geç 2 hafta içinde başlayabileceği belirtiliyor.

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 3

Çadır kentlerde korku ve endişe artarken, Filistinliler Mısır sınırında toplanmaya başladı. Kahire yönetimiyse, Refah'a karadan saldırması halinde İsraille barış anlaşmasını askıya alacağını Netanyahu hükümetine bildirdi. İki ülke 45 yıl önce barış anlaşması imzalamıştı.

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 4

Mısır, daha önce kapıları açmayacağını, Filistinlilerin Gazze'den sürülmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı. Filistinliler de bir kez sınırı geçerlerse bir daha Gazze'ye dönememekten endişe ediyor.

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 5

Şeridin kuzeyinde ise farklı bir tablo var. Gazze kentinde operasyonlarını tamamlayan İsrail ordusu, bazı mahallelerden kısmen çekildi. Filistinliler, bölgeye dönerek ev ve işyerlerindeki hasarı kontrol etti.

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 6

Bu arada İsrail, Birleşmiş Milletlerin Filistinli mültecilere yardım ajansını Hamas'a yardım etmekle suçlayan İsrail, iddialarına bir yenisini ekledi. İsrail ordusu, ajansın Gazze merkezinin altında Hamas'a ait tünel bulduklarını iddia etti. Bir grup gazeteci, askerle birlikte 700 metre uzunluğundaki tüneli gezdi.

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 7

Burada bulunan bilgisayar sistemlerine dikkat çeken İsrail, tünelin Hamas tarafından istihbarat merkezi olarak kullanıldığını öne sürdü. Birleşmiş Milletler ajansı ise iddiaları yalanladı.

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 8

İsrail istihbaratı, yardım ajansında çalışan bazı kişilerin 7 Ekim'deki Hamas baskınına katıldığını öne sürmüştü. Bunun üzerine aralarında Amerika ve Almanyanın da bulunduğu birçok ülke, kuruma sağladıkları fonları kesmişti.

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 9

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 10

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 11

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 12

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 13

Savaş ve emniyet arasındaki duvar: Refah'ta endişeli bekleyiş! - 14

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz