Mutlu bir ilişki için anahtar kelimeler... 40 bin çift araştırıldı

Her insan mutlu ve huzurlu bir ilişkinin hayâlini kurar. Ancak ilişkilerde sorunlar ve anlaşmazlıklar kaçınılmazdır. İlişkinizde her an mutlu olmayı istiyorsanız partnerinizle birlikte ortak hareket etmeniz gerekir. ABD'de 40 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada psikiyatri uzmanları "ifade"nin, önemli derecede ilişkinin başarısına yön verdiğini ortaya çıkardı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...

Eşiniz ya da sevgilinize karşı kullandığınız dil ve kelimeler her zaman önemlidir. İlişkinizdeki mutluluk tamamen birbirinizi dinlemeniz ve anlamanız üzerine kuruludur.

ABD'de 40 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada psikiyatri uzmanları Dr. John Gottman ve Dr. Julie Schwartz Gottman, "ifade"nin, önemli derecede ilişkinin başarısına yön verdiğini keşfetti.

EŞİNİZE YANINIZDA OLDUĞUNUZU HİSSETTİRİN

Her insan ilişkisinde değer görmek ve görünür olmak ister. İşte bunun için basit bir "Teşekkür ederim" sözü, işleri yoluna koyabilir.Bir ilişkide minnettarlığa yer açmak, samimiyet ve duygusal güvenlik oluşturur. Aranızdaki bağların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Dr. Gottman, "Sadece eşinizin ne yapmadığını görme tuzağına düşmek kolaydır. Tüm çabayı sizin gösterdiğiniz bir anlatı geliştiriyorsunuz demektir ve zamanla bunun doğru olduğuna inanmaya başlarsınız" diyor.

ONA TEŞEKKÜR EDİN!

İlişkilerde genellikle çiftler birbirleri için yaptığı şeyleri hafife alır. İş arkadaşımıza, ikram ettiği bir fincan kahve için ya da kapıyı tutma nezaketi gösterdiği için teşekkür etmeyi ihmal etmeyiz. Ancak eşimiz ya da sevgilimiz söz konusu olduğunda sessiz kalmayı tercih ederiz.

Uzmanlar, "Tüm bu küçük ama düşünceli jestleri önce birbirinize yapmalısınız" diyor. Peki siz, birbirinize ne sıklıkta "Teşekkür ederim" diyorsunuz?

MUTLU İLİŞKİLER İÇİN ALTIN DEĞERİNDE KELİMELER

Yapılan araştırmalar birbirinin değerini bile ve her zaman yanında olduğunu hissettiren eşlerin ayrılma ihtimalinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Başka bir çalışma, eşleri tarafından takdir edildiğini hisseden bireylerin daha iyi giden ilişkilere sahip olduğunu, iç ve dış stres faktörlerine karşı daha dayanıklı olduğunu ortaya koydu.

İşte sizin veya eşinizin birbirinize teşekkür etmediğiniz ama aslında etmeniz gereken bazı durumlar:

  • Birbiriniz için yaptığınız küçük şeylerde (Sabah kahvesini yapmak, çamaşırlarını-bulaşıklarını yıkamak, eve sevdiği yiyecekten getirmek gibi)
  • Gerçek bir iltifat aldığınızda ("Öyle değil" gibi bir şey söyleyerek övgüyü başka yöne çevirmek yerine "Teşekkür ederim" deyin)
  • Size karşı sabır gösterdiğinde (Örneğin, geç kaldığınızda veya eşiniz öfke nöbeti geçirdiğinde)
  • Eşiniz aktif olarak ve tüm dikkatini vererek sizi dinlediğinde ("Dinlediğin için teşekkür ederim” deyin)
  • İhtiyaç anında birbirinize destek olduğunuzda ("Yanımda olduğun için teşekkür ederim" demelisiniz)

ÖNEMSEDİĞİNİZİ GÖSTERİN

Eşinize minnettarlığınızı ifade etmek, kaliteli bir ilişkiyi sürdürmenin en iyi yolu olabilir. Bunun için günde 10 kez teşekkür etmek zorunda değilsiniz, ama gereken durumlarda karşı tarafı değerli hissettiren takdir sözcüklerine başvurmak gerekir.

İyi bir eşin destekleyici ve düşünceli olması gerektiğini söylemeye gerek yok ama bu onun sizin için yaptıklarını hafife almanız gerektiği anlamına gelmez. Takdir sözcüklerini artırmak, ilişkiniz için harikalar yaratabilir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz