İranlı yetkili: Başörtüsüz kadınların oy kullanmalarında yasal engel yok

Anayasa Koruyucular Konseyi Sözcüsü Nezif, "Başörtüsü konusunun seçimlerde çifte standart yaratmaması gerektiğini" söyledi

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

İran'daki bir seçim gözetim kurumu sözcüsü, yaklaşmakta olan yasama seçimlerinde başörtüsü meselesiyle ilgili ayrılık yaratılmasına karşı uyarıda bulundu ve "kişilerin oy kullanma haklarının yasal olarak alınmadığı" konusunda ısrar etti.

Bunun üzerine "Anayasa Koruyucular Konseyi" sözcüsü Hadi Tahhan Nezif, bir basın toplantısında, "Oy kullanma hakkının alınmasına yönelik bir yasa olmadığını ve bu hakkın mahkeme tarafından bile alınamayacağını" belirtti. Nezif, "Başörtüsü konusunun seçimlerde çifte standart yaratmaması gerektiğini" vurguladı.

İran yetkilileri, mart ayında yapılacak yeni parlamento seçimleri ve her sekiz yılda bir yapılan ve 88 etkili din adamının seçildiği Uzmanları Meclisi seçimlerinde katılım oranını artırmaya çalışıyor.

Eylül 2022'de, Ahlak Polisi tarafından "uygunsuz başörtüsü" iddiasıyla tutuklandıktan sonra genç kadın Mahsa Amini'nin ölümü İran'da protestolara yol açtı. Amini'nin ölümü, İran'da başörtüsüne karşı kadın hareketini tetikledi.

Bu seçim, İran'daki son protestolardan bu yana yapılan ilk seçim olacak ve aynı zamanda muhafazakar aday İbrahim Reisi'nin başkanlığa seçilmesinden bu yana üç yıl geçmiş olacak. Reisi'nin seçimi, özellikle Tahran'da rekor düşük katılım oranlarına sahne olmuştu.

Geçen hafta, İran lideri Ali Hamaney, ülkenin düşmanları olarak nitelendirdiği özellikle ABD ve İsrail'i, seçimleri boykot etme stratejisi izlemek ve insanlar arasında ayrılıklar ve çifte standartlar yaratmakla suçladı.

Hamaney, başörtüsüne karşı hareketin "bilinç eksikliğinden değil, sistemle çatışma ve muhalefet motivasyonundan kaynaklandığını" söyledi. Anayasa Koruyucular Konseyi", geçen yaz aday kaydının ilk aşamasında 48 bin kişiden 11 bini parlamento seçimleri için adaylık başvurularını onayladı.

"Devrim Muhafızları"na bağlı Fars Haber Ajansı, dün seçimlere iki ay kala yapılan anket sonuçlarının, katılım oranının yüzde 40'a ulaştığını bildirdi. Ajans, "Genel eğilimlere göre, bu oran seçim günlerine yaklaştıkça artacaktır" dedi.

Aynı ajans, dört farklı kurum tarafından yapılan dört anketi, bu anketlerin parlamento seçimlerinden iki ila üç ay önce yapıldığını belirtti, ancak bu kurumların isimlerini açıklamadı.

Bir hafta önce, hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada anket sonuçlarına göre, seçimlere katılımın arttığını belirtti, ancak bu anketin kim tarafından ve ne zaman yapıldığına dair bilgi vermedi. Bu arada, Humeyni Vakfı'na bağlı "Jamaran" sitesi, aktivistlere dayanarak, anket sonuçlarının başkent Tahran'da yüzde 12 ila 15, ülke genelinde ise yüzde 30 civarında bir katılım oranı gösterdiğini bildirdi.

(İndependent Türkçe) 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz