BBC seçimiyle 2023’ün en iyi 8 filmi

BBC Kültür film eleştirmenleri Nicholas Barber ve Caryn James, aralarında John Wick: Chapter 4, Close, EO ve İnfinity Pool’un da aralarında bulunduğu yılın öne çıkan filmlerini seçti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
1.Saint Omer(Aziz Ömer) Kerem Yeğinboy/Egeligazete-Caryn James film içi "Irk, sınıf ve annelik hakkındaki bu katı fikirli, yürek burkan drama, Fransa'nın geçen yılki Oscar yarışına girmesiydi ve neden aday gösterilmediği konusunda hala şaşkınım" ifadelerini kullandı. Filmde Alice Diop, hikayesini Fransa'da bebeğini ölüme terk etmekle suçlanan Senegalli genç bir kadının gerçek hayattaki vakasına dayandırırken, belgesel yapma deneyimini iyi bir şekilde kullanıyor. Diop, duruşmaya tanık olmak için Saint Omer kasabasına giden hamile bir romancı olan Rama'yı icat eder ve bu, kendi şüphelerine ve korkularına etki eder. Yargılanan anne Laurence olarak, Guslagie Malanda doğal olmayan bir şekilde sakin, teslimiyet içinde neredeyse donmuş durumda. Rama rolünde Kayije Kagame, yüzü kayıtsız olmasına rağmen izlerken aklının nasıl çalıştığını ve kalbinin nasıl çarptığını görmenizi sağlıyor. Diop, diyaloğunu mahkeme tutanaklarına dayandırdı, ancak sonuçlar, ekranda iki derin ve canlı kadının yer aldığı büyüleyici bir film yaratmak için sayfadaki kuru gerçeklerin çok ötesine geçiyor. 2.Close(Kapat) Lucas Dhont, ödüllü ilk filmi Girl'ün ardından, bir başka narin ama duygusal açıdan sarsıcı bir reşit olma draması ile devam ediyor. Nicholas Barber " Film o kadar doğal ki, onu uçtan uca bir belgesel zannedebilirsiniz" eleştirisinde bulundu. Kahramanları, pastoral Belçika'da samimi bir arkadaşlığın tadını çıkaran 13 yaşındaki iki erkek çocuk olan Léo (Eden Dambrine) ve Rémi'dir (Gustav de Waele). Ancak yeni bir okula kaydolduklarında akran baskısı ilişkilerini kırılma noktasına getirir. Genç olmanın acılarına insanüstü bir şekilde duyarlı olan Dhont, gençlerin dayanılmaz bir saldırı altındaymış gibi hissetmelerini sağlamak için aleni zorbalığın gerekmediğini anlıyor. Oğlanların sınıf arkadaşlarının sıradan soruları onları sonsuza dek değiştirmeye yeter. 3.John Wick:Chapter 4(John Wick: 4. Bölüm) Keanu Reeves'in desteklediğimiz suikastçı olduğu sanatsal aksiyon dolu serinin son taksitinde, yılın şimdiye kadarki en iyi ana akım reklam filmi için rekabet yok. Başına milyonlarca dolarlık bir bedel ödeyen Wick, içindeki James Bond'u yönlendirerek Paris, Berlin ve Osaka'da dünyayı dolaşarak öldürülmekten kaçınmaya çalışıyor. Caryn James "Önceki Wick girişlerinden daha büyük ve daha parlak ve yönetmen Chad Stahelski, dövüş sanatları, silahlar ve kılıçlarla dolu aksiyonla onu görsel olarak büyüleyici ve eğlenceli hale getiriyor. Reeves'in sevimli kişiliği, yollarına gönderdiği cesetlerin sayısını uzun zaman önce kaybetmiş bir karaktere bağlanmamıza yardımcı oluyor. Ian McShane, Wick'in kibar meslektaşı Winston olarak her zaman bir zevktir ve film, yakın zamanda ölen Lance Reddick'i kapıcı Charon olarak görmemiz için bize bir şans daha veriyor" açıklamasında bulundu.
  1. Holy Spider(Kutsal Örümcek)
Ali Abbasi'nin tüyler ürpertici Kutsal Örümcek filmi, 2000 ve 2001 yıllarında İran'ın kutsal şehri Meşhed'de 16 seks işçisini öldüren evli bir inşaatçının (Mehdi Bajestani) gerçek hikayesine dayanıyor. Başrolde Zar Amir Ebrahimi (Cannes'da en iyi kadın oyuncu ödülü sahibi) Suçları araştıran kararlı gazeteci, ilk başta Kuzuların Sessizliği ve diğer büyük ekran seri katil dramalarının atmosferik bir parçası gibi görünüyor. Caryn James film için "Kışkırtıcı yön, bazı vatandaşların ve politikacıların katili ahlaki bir haçlı seferinde yerel bir kahraman olarak görmeleridir. Kutsal Örümcek, genel heyecanların ardında, Mahsa Amini protestolarının ardından daha da zekice görünen toplum çapındaki kadın düşmanlığının bir incelemesidir" dedi. 5.The Worst Ones(En Kötüler) Caryn james "Bazen profesyonel olmayan oyuncular ekranda son derece doğal görünmeyebilir, ancak kuzey Fransa'nın köhne bir mahallesindeki çocuklar ve ergenler hakkındaki bu keskin, ciddi ama hafif kurguda bunun tersi doğrudur. Meta-dramanın kibri, gerçek öğrencilerin ekranda kendi hikayelerinin kurgusal varyasyonlarını oynamaları için işe alınmasıdır. Yönetmenler Lise Akoka ve eski kast yönetmenleri Romane Gueret'in, ironik başlığı kadroya alınan çocukların kötü şöhretine atıfta bulunan The Worst Ones'ın yapımında uyguladıkları süreç tam olarak budur. Burada rol alan iki çocuk ve iki ergen, onları yöneten duygusuz, orta yaşlı adamla uğraşırken ve onlara gülerken, yerleşik ekran varlığıyla büyüleyici." açıklamasında bulundu. Geçen yıl Cannes'da Belirli Bir Bakış bölümünde birincilik ödülü kazanan The Worst Ones, mütevazi bir rahatlığa sahip ama gerçek hayatları filme almanın sömürüsüne ve röntgenciliğine düşünceli bir bakış sunuyor.
  1. EO
Nicholas Barber bu bağımsız film için "Polonya'da bir sirk kapatıldığında, sanatçılarından biri olan bir eşek, bir binicilik merkezinde yaşaması için gönderilir. Ama orada uzun süre kalmıyor. Bunun yerine, uzun kulaklı kahramanımız, sanki başka çeşitli filmlerde konuk oyuncu olarak yer alıyormuş gibi, farklı türlerde bir dizi farklı bölümden geçerek Avrupa'yı dolaşıyor. Robert Bresson'un Au Hasard Balthazar'ından ilham alan pikaresk maceralarını birleştiren şey, insanın insana (ve insanın eşeğe karşı) insanlık dışı olmasından duydukları acı ve şaşırtıcı saykodelik kamera çalışmaları, kurgu ve müzikleridir. EO'nun yöneticisi Jerzy Skolimowski 84 yaşında olabilir ama hiç bu kadar meşgul ve enerjik olmamıştı. Bu yıl bu kadar abartılı derecede tuhaf, yine de çok tatlı, sevgi dolu ve yaramaz başka bir film görmeyeceğiz" açıklamalarında bulundu.
  1. Return to Seoul (Seul'e Dönüş)
Caryn Jamess film için "Davy Chou'nun küçük ölçekli filmi, öncülünde aldatıcı bir şekilde sıradan. 20'li yaşlarının ortalarında, bebekken evlat edinilen ve Fransa'da büyüyen Koreli bir kadın olan Freddie, Seul'e gider ve isteksizce biyolojik ailesini arar. Ancak devam ederken, hikaye iki yıl, ardından beş yıl ileri atlıyor ve Freddie'nin dönüşen kimlik duygusunu beklenmedik, tamamen ikna edici dönüşlerle gösteriyor. Fransız mı yoksa Koreli mi; onun görünüşü bir grunge öğrencisinin mi yoksa çekici bir iş kadınının mı; annesini bulmak istiyor mu, istemiyor mu? Park Ji-Min canlıdır ve Freddie olarak bizi hazırlıksız tutar ve Chou taze ve canlandırıcı bir tarz sunar. Hikayeyi sıradan alanlarda - dar sokaklar, ofisler, restoranlar - cilalı bir görünüm ve samimi bir hisle kuruyor. Orijinal İngilizce başlık, filmin heyecan verici kimlik girdabını daha iyi yansıtıyor: Asla Olmayacağım Tüm İnsanlar" dedi. 8.İnfinity Pool(Sonsuzluk Havuzu) Nicholas Barber "Gelişmekte olan "zengin insanlar bir adada kötü vakit geçiriyor" alt türünün en son üyesi olan Sonsuzluk Havuzu, hepsinden daha kasvetli ve zehirli olmasına rağmen, Üzüntü Üçgeni, Menü ve Cam Soğan'ın yansımalarıyla parlıyor. Alexander Skarsgård, zengin karısıyla seçkin bir sahil beldesini ziyaret eden mücadeleci bir yazarı canlandırıyor. Ülkenin belirli suçları derhal infaz etme politikasına sahip olduğunu çok geç keşfeder ve cehennemden tatili o andan itibaren daha kanlı ve ağzını açık bırakacak kadar tuhaf bir hal alır. Hem karakterin hem de filmin yolunu kaybettiği doğru ama bu aşırı sinema girdabı, rol arkadaşı Mia Goth'un (Pearl'de de bir o kadar etkileyici) kendi kuşağının en sıra dışı aktrislerinden biri olduğunu kanıtlıyor. yazar-yönetmen Brandon Cronenberg kendi başına yeterince yetenekli ki muhtemelen onu babası David Cronenberg ile karşılaştırmayı bırakmalıyız" açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz