Bayraklı’da orman alanının deprem konutları için imara açılmasına Kocaoğlu da karşı çıktı: Orada bizim diktiğimiz kocaman ağaçlar var

Danıştay 8. Dairesi’nin Bayraklı’da deprem sonrası bazı alanların orman sınırı dışına çıkarılarak konut yapımına izin veren karara karşı açılan davada Orman Bakanlığı’nı “hasım” olarak kabul etmesinden sonra bu konuda bir itiraz da İzmir Büyükşehri Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan geldi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı’da deprem sonrası orman alanına konut yapılması kararının yanlış olduğunu söyledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Danıştay 8. Dairesi’nin Bayraklı’da deprem sonrası bazı alanların orman sınırı dışına çıkarılarak konut yapımına izin veren karara karşı açılan davada Orman Bakanlığı’nı “hasım” olarak kabul etmesinden sonra bu konuda bir itiraz da İzmir Büyükşehri Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan geldi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı’da deprem sonrası orman alanına konut yapılması kararının yanlış olduğunu söyledi. Hazine arazisi olan orman alanlarının depremde yıkılan binaların yerine konut yapılması gerekçesiyle imara açılmasının İzmir’e zarar vereceğini vurgulayan Kocaoğlu, “Orman vasıflı Hazine arazilerini imara açmak yerine kentsel dönüşüme ağırlık verilmelidir. Gecekondular dönüştürülürse, yıkılan bir konut yerine en az iki konut çıkıyor. İzmir’in üçte iki çarpık yapılaşma ile dolu. Böylece bu sorun da çözülür. Karabağlar’ın Aktepe ve Emrez Mahallerinde en az 10 bin konutluk alan var. Uzundere ve Ege Mahallesi’nde dönüştürülecek alanlar var” dedi. Gaziemir’de heyelan bölgesi, zemin etüt raporu değiştirilerek imara açıldı Gaziemir’de fuar alanının karşısında heyelan alanın imara açıldığını ve o bölgede de kaymalar olduğunu hatırlatan Başkan Koca şu bilgileri verdi: “Burada zemin etüdü raporunu değiştirip bu binaları yaptılar. Heyelan alanında istinat duvarları yaparak kaymaları önlemeye çalıyorlar. Şimdi de Bayraklı’da, Manavkuyu’da yıkılan binaların yerine orman arazileri imara açılıyor. Manavkuyu’da, Bayraklı’da yıkılan 7 bina var. Rıza Bey apartmanı yerine da anıt yapılacağı söyleniyor. Anıt için Manavkuyu’da uygun kavşak noktaları var. Yıkılan binalara da zaten 5 kat imar veriliyor. Zarar gören binalar da zaten yerinde yeniden yapılıyor. O alanda kocaman ağaçlar var Yeni alanları, hele de orman arazilerini imara açmanın hiçbir mantığı olmadıağını ifade eden Kocaoğlu, “ Bayraklı sırtlarında Hazine arazilerinde orman alanlarına hastane yapmak da konut yapmak da yanlış. Orada ağaçlandırmalar bizim dönemimizde yapıldı. Çok sayıda kocaman ağaçlar var. Bir de oraya teleferik yapılacağı söyleniyor. İnsanlar hastaneye teleferikle mi gedecek?” diye konuştu. Danıştay’ın önemli kararı Danıştay 8. Dairesi, Bayraklı’da deprem sonrası bazı alanların orman sınırı dışına çıkarılarak konut yapımına izin veren karara karşı açılan davayı kabul etti. Erol Göksu, Ertuğrul Barka, Ahu Tahmilci, Senih Özay, Ege Dilik, Anıl Kayışoğlu, Hilal Elbüken ve Suzan Bayrak’ın açtığı davada Danıştay, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün “hasım” konumuna alınmasına ve kararın taraflara bildirilmesine karar verdi. Davacılar arasında yer alan Avukat Senih Özay, “İzmir Depremi sonrası ‘Konut yapılsın, krediler devreye girsin’ diye Orman Alanı tahsisine ilişkin 26 Kasım 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı işlemine dava açmıştık 17 Şubat 2021 tarihinde dosyayı ele alabilmişler, devletten savunma istemişler bize de bugün 22 Mayıs da bilgi gelebildi. Tc. Cumhurbaşkanlığı yanına Tarım Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğünü sokmuşlar” dedi.    

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz