Patates... Soğan...

Seçimlere çok az bir zaman kaldı. Önümüzdeki pazar hepimiz vatandaşlık görevimizi yerine getireceğiz, kendimizi doğrudan yönetemiyoruz; bizim yerimize vekâleten bu işi yürütecek kişileri seçeceğiz. Hey sen, benim başkanım ol, sen de vekilim, diyeceğiz.

Adaylar telaşlı, il il, ilçe ilçe hatta köy köy geziyorlar, cırmalıyorlar. İktidar, Hüda Par ve Yeniden Refah açmazlarıyla uğraşırken ve tabii ki bir taraftan da muhalefete yüklenirken, muhalefet iktidara verip veriştirmeden yapacaklarını sıralıyor. Güzel de yapıyor hani.

Eğitimden bahsediyor muhalefet örneğin. Çok önemli. 4+4+4’lerle, zorla dayatılan İmam-Hatip Ortaokullarıyla, İmam-Hatip Liseleriyle, son 15 yılda atanan liyakatsiz yöneticilerle iğdiş edilen eğitimi düzelteceğiz diyor. Yok artık! Kapatılan köy okullarının hepsi açacağız diyorlar. Hayda… Bunun için de 100 bin öğretmen alımı olacakmış ivedilikle. Harika vaat. İster misiniz, bir de bunun üzerine Köy Enstitüleri’ni de diriltsinler, tadından yenmez.

Hak-hukuk-adalet, diyorlar sonra. Kaldır ayağını, tam yerine bastın, hepimize lazım. Üstelik bunu patates/soğana bağlıyorlar, yani ekonomiye. Bunlar düzelmezse ekonomi de belini doğrultamaz diyorlar. E doğru da diyorlar hani. Güven ortamı için hukuk lazım, guguk değil yani. Yurt dışından gelen yatırımcılar bir bir tüydü ülkeden. Neden? Adamlar hukukumuza güvenmiyor da ondan. Her an asrın liderimizin (!) ne coşacağını bilemiyorlar da bu yüzden kaçtılar. Onlara güven ortamı yaratmak gerek ki tekrar gelebilsinler.

Muhalefet ekonomi diyor ısrarla. Gerçi Recep Bey, bir mitingte: “Beni patates-soğana kurban etmezsiniz, değil mi?” dedi, iyi mi? Hay Alah! Güler misin, ağlar mısın…

Ekonomide durum değerlendirmesi yapıp, çözümlerini, vaatlerini sıralıyor muhalefet:

5’li çete, diyorlar, onlardan alıp halka dağıtacağız, diyorlar. Robin Hood musunuz mübarekler; kayıp 418 milyar doları bulup geri getireceğiz diyorlar; karar verin, Komiser Colombo musunuz yoksa? He doğru, Kemal bu, Komiser Kemal, geliyor gelmekte olan.

Emekliye asgari ücret tutarında bayram ikramiyesi diyorlar. Geçen bayramki farkla birlikte 15 bin lira hesabınızda hemen seçim sonrası, diyorlar. Vay anasına!

Çalışanlara acilen en az % 50 zam diyorlar, hem de işçisiyle memuruyla birlikte. Yok artık!

Enflasyon bir yıl içinde % 20’ye düşecek, ikinci yıl tek haneye, diyorlar. Patron çıldırdı! Ne demek şimdi bunlar? Elinizden mi tutuyor Recep Bey sizin? Şimdiden düşürün madem. Fındığı da 4 dolar yapacaklarmış. Şimdiden yapın, öyle diyor Recep Bey. (Aslında vatandaşı olmasak eğlenceli ülke burası, kim muhalefet, kim iktidar, muallak orası)

Muhalefet diyor: “Suriyelileri ırkçılık yapmadan memleketlerine-güle oynaya göndereceğiz.” İktidar ne diyor? Muhalefet kazanırsa Türkiye Suriyelileşecek. Dedik ya iktidar-muhalefet arası, var bir faz kayması; aslında eğlenceli yer burası.

Muhalefete muhalefet de cabası; o da sadece bizde var amcası: “İnce” muhalefet. Bir-iki güne çekilir adaylıktan Fizik Hoca’sı. Bu da naçizane bu köşe yazarının iddiası.

Ne zaman adam oluruz…

Her insanın seçiminde özgür olduğunu; fakat her seçimin de bir bedeli olduğunu unutmadığımız zaman.

------------

08.05.2023

Namık BUDAK

[email protected]