Memleketimden bakan manzaraları

Partili cumhurbaşkanı Recep Bey, Bakanlar Kurulu’nu yenice oluşturdu. Ee, adam kazandı. % 52 bu, az buz değil… % 48 ‘i de kem… küm… Ama ne önemi var; % 50’yi evde zor tutuyorlardı zaten.

Sabit kalan, değişmeyen iki bakan dışında radikal değişikliklere gidildiğini söyleyebiliriz.

Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesi dikkat çekti. Ekonomi, kurallarının içinde yönetilebilecek mi? Nas orda, Mehmet burada mı? Faiz sebep, enflasyon sonuç mu? Oy Oy… Mehmet Şimşek kimdir; Recep Bey’in zamanında ifade ettiği gibi, Halkbank’ı dolandırmaya çalışan zat mı, patates/soğan lobisiyle savaşacak Don Quijote mu, yoksa piyasaya verilecek yeni trankilizan mı? Ya da epistemolojik bir kopuş mu? Amaan, neyse ne…

Başında “Milli” kelimesi olan, buna rağmen genetiğiyle hunharca oynanan bakanlıklarımızdan birine, Milli Eğitim Bakanlığı’nın başına Yusuf Tekin getirildi.  Tanıdık. Eğitim camiası yakinen tanır yani. 2013’te müsteşardı bakanlıkta. 2018’e kadar da görev yaptı burada, sonra da ayrılıp rektör oldu Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne.

Bundan on yıl kadar önceydi… Liyakatle göreve gelen biz okul müdürlerinin köküne kibrit suyu dökmüştü. Kadrolaşma dedikoduları ayyuka çıktığında homurdanan bizlerin bizzat ayağına gelerek “Rahat olun, işini, görevini yapmayan % 3-5 yöneticinin görevine son vereceğiz” dediydi de % 70’imizi kosa ile biçmişti. Ben de Yüksek Lisans bitirme ödevimin konusu yapmıştım bu kıyımı. Sizden daha nice tez konuları çıkar, bilim dünyası alsın gardını. Katil cinayet mahalline mutlaka geri dönermiş, döndü de… Aman kollayın kendinizi, geri kalan % 30 yönetici. Gerçi, asrın liderimiz (!) bundan böyle ille de liyakat demişti ya, neyse…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na getirilen hanım kızımız en azından Aliya Rona tipli değil. “Bir kereden bir şey olmaz.” demez inşallah. Belçika’da milletvekilliği yapmış, bizde de bakanlık yapacak, kalite katacak inşallah, maşallah!

Badem bıyıklı yeni Adalet Bakanımız da hayırlı olsun. Türkçe Olimpiyatları müdavimlerinden, iddiaya göre Fethullah Hoca Efendi’nin Rahle-i tedrisatından… Aziz Nesin ve Uğur Mumcu bunlardan bahsetmişti hep. Bu kişiler devlet kadrolarına, yöneticiliklere, en üst makamlara gelecek, bizleri yönetecek, demişlerdi. Ah, ah dinlemedik onları; ulu sözü dinlemedik, uluruz artık… Ama ister misiniz bizi şaşırtsın ve ilk hamlesi TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ı meclise getirmek olsun?

Dışişleri Bakanlığı’na getirilen MİT’çi Hakan Fidan var bi’de. Çok büyük bir plan… Ankaralı Hakan’ın engellenemez yükselişi.

Güzel şeyler de oluyor bu arada. Bardağın yarısı dolu yani: Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Merve Dizdar’ı kutluyoruz. Ödülünü, son on yılda 4.000 kadının katledildiği ülkemizdeki hemcinslerine ithaf etmesini ayakta alkışlıyoruz, sanki kendimiz de o salondaymışız gibi.

Ne zaman adam oluruz…

Cehaletin, ayrıcalıklı sınıfın elinde ustaca kullandığında, bir silah olduğunu; cahilin, asla sorgulamadığını, daima yargıladığını; öğrenmediğini, hatmettiğini; hoş görmediğini, katlettiğini öğrendiğimiz zaman.

-----------------

05.06.2023

Namık BUDAK

[email protected]