İktidarın penaltı sendromu

Bir soruyla başlayalım: İkinci turda Recep Bey mi yoksa Kemal Bey mi sandıktan çıkar? Gerçekçi olalım; %90’a %10 uygun mudur? İktidarın bütün olanaklarını yanına alan, kazanılmış yandaş kanallarla güçlenmiş adayın kazanması yüksek olasılıktır.

Bilimsel bir çalışma yapılmış mıdır bilmiyorum; ama futbolda penaltı atışının gol olma oranı yaklaşık bu aralıklardadır. Yani %90. Yenilenecek seçimlerde de Cumhur İttifakı'nın, yani Recep Bey’in kazanma ihtimali budur, diye bir çıkarımda bulunabiliriz.

O zaman oranları netleştirelim, penaltıda gol olma olasılığı, yani oyuncunun vuruşunu gole çevirmesi oranı: %90; kalecinin bunu kurtarması ya da oyuncunun heyecandan topu dışarıya atması olasılığı: %10

Altını bir kez daha çizerek tekrarlayalım. İkinci tur için düşünürsek; Cumhur İttifakı adayı Recep Bey’in kazanma olasılığı, yani topa vuracak onu gole çevirecek vuruş sahibi Recep Bey’in kazanma oranı %90, bu vuruşu-eğer becerebilirse- kurtaracak, yani muhalefetin, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Bey’in kurtarma oranı veyahut topun dışarıya çıkma oranı %10.

Hey gidi istatistik!

Bunun üzerinden değerlendirelim, çok uzatmadan.

Hap gibi bir köşe yazısı…

Penaltıyı kurtarmaya çalışan kaleci rahattır, kurtarırsa kahraman olur, “Önümüzdeki maçlara bak’çaz", der; penaltı vuruşunu gerçekleştirecek oyuncu tedirgindir, kaçırırsa mahvolur. Net.

Şutu atan korkar, ya kaçırırsa? Bence İktidar korkuyor, hem de çok. Ya gene ezici bir farkla tarihe gömülürlerse? Yaşanmışlık var: yakın geçmişteki İstanbul yerel seçimleri. Ekrem İmamoğlu kaledeydi ve topu 90’dan kurtardı.

Eskinin futbolcusu yeninin güçlü siyasetçisi Recep Tayyip Erdoğan, penaltı vuruşu için topun başında, penaltı noktasında; topu evirip çeviriyor, korkuyor, ciddi ciddi korkuyor, bacaklarının titrediğinden eminim ama ispatlayamam.

Oyuncu mu, kaleci mi? Elbette zor… Hangisini yerinde olmak isterdiniz? Ben mi… Ben penaltı atışını yapan yerinde olmak istemezdim. Kaleci olup tarihe geçmek var.

He bir de Sinan Oğan var. Tavrını Erdoğan'dan yana koydu. Hayırlısı be gülüm… Kim bilir, hakeme itiraz edip serbest vuruşa mı çevirtmeye çalışıyor, penaltıyı kendince. Yoksa iktidara yamanıp milliyetçilerin başına mı geçmeyi planlar, bilemeyiz. Aman dikkat Bahçeli… Dedik ya hayırlısı…

Ne zaman adam oluruz…

Enseyi karartmamamız gerektiğini öğrendiğimizde; karanlığın en koyu olduğu anın, aydınlığın en yakın olduğu zaman olduğunu öğrendiğimizde.

-----

22.05.2023

Namık Budak

[email protected]