Beşinci sınıf öğrencisinden sanat eserleri

10 yaşındaki Andres Valencia'nın yaptığı tablolar sanat dünyasında ilgiyle karşılanıyor. Öyle ki küçük Picasso olarak anılan ressamın bir tablosu 230 bin dolara satıldı. New York Times, tabloları konuşulan beşinci sınıf öğrencisini yazdı

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Çağdaş sanat dünyası genç yeteneklerden fazlasıyla yararlanıyor. Ancak kariyerinin başlarındaki Andres Valencia kadar tanınmış başka bir sanatçı bulmak zor. Valencia, geçen yıl çok da tanınmazken birden gerçek bir sanat fenomeni oldu.

Ünlü koleksiyoncular eserlerini alıyor

Valencia’nın sürrealist tabloları, sanat fuarı Art Basel Miami Beach’te Tommy Mottola ve Jessica Goldman Srebnick gibi koleksiyoncular tarafından satın alındı. Haziran ayında ise küçük sanatçının, SoHo'daki Chase Contemporary galerisinde, 35 eserin tamamının satıldığı bir kişisel sergisi vardı. Galeriden yapılan açıklamaya göre eserler 50 bin dolar ila 125 bin dolar arasında fiyatlara alındı.

230 bin dolara kadar alıcı buluyor

Tablolarından biri Hong Kong'daki Phillips de Pury müzayedesinde 159 bin dolara satıldı. Bir başka tablosu ise İtalya’da bir bağış gecesinde 230 bin dolara alıcı buldu. Valencia pazartesi günü Chase galerisinde, “Sanatımla insanları mutlu edebilmekten ve tablolarımı evlerine asmalarından mutluyum” diye konuştu. Bunları söylerken The Professor adının verildiği bir tablosunun önünde duran Valencia biraz utangaç bir şekilde, “Bunu biraz daha küçükken yapmıştım, sekiz yaşındayken” dedi. Sanat dahisi ve küçük Picasso olarak anılan Andres Valencia, sadece 10 yaşında. Galeri kapandığında, oğluna sanat gösterilerine eşlik etmediği zamanlarda mücevher tasarımcısı olan 48 yaşındaki annesi Elsa Valencia ve galerinin sahibi Bernie Chase de sanat dahisinin yanına geldi. Beyaz Ralph Lauren polo gömleği, mavi kot pantolonu ve şık bir Nike Jordans çifti içinde tiki bir okul çocuğu gibi giyinmiş Andres, galeriyi gezdirdi. Max the Clown (Palyaço Max) adlı bir tablosunu tanıtan Andres, “Palyaçolar sadece klasik” dedi.

"Sanatçı da olsa önce çocuk"

Kendi olgunluğunun farkında olmayan bir öğrenci gibi ilham kaynaklarının bazılarını sıraladı: Jean-Michel Basquiat, George Condo, Pokémon, Pablo Picasso’nun Guernica’sı, Click N’ Play army action figürleri. Galerinin sahibi Chase, “20 yıldır sanatla ilgileniyorum. Peter Beard ve Kenny Scharf gibi isimlerle çalıştım. Andres’in çok daha büyük bir sanatçı olmak için potansiyeli var” dedi. Andres övgüler yağıyor olabilir ama aynı zamanda matematik ödevi olan beşinci sınıf öğrencisi. Annesi, oğlu bir sanatçı olsa da “Önce bir çocuk, ünlü değil” dedi. The Miami Herald, The New York Post, Forbes ve The Times of London'da bebek yüzlü sanatçı hakkında makaleler yayınlandı. ABC'nin World News Tonight onun hakkında bir bölüm yaptı. Annesinin söylediğine göre Valencia’nın satışları şimdiye kadar 300 bin doları geçti ve elde ettikleri gelirin bir kısmını AIDS yardım grubu amfAR ve çocuklara yönelik yardım kuruluşu Box of Hope'a bağışladılar. Andres’in sanat kariyeri 4 yaşında, ailesi San Diego'daki yemek odasında saatlerce babasının eski müşterilerinden biri olan grafiti sanatçısı Retna'nın bir resmini çizdiğini fark ettiğinde başladı. Küçük dahi, "Kağıt alır, oturur ve her zaman kopyalamaya çalışırdım ama doğru olması yıllar aldı" dedi. Sanatsal güveni hızla arttı. Andres, aile dostlarına 20 dolara suluboya bir tablo sattı. Bunların arasında, San Diego'daki Valencias'ı her ziyaret ettiğinde 100 dolar ödemeyi teklif eden Chase de vardı. Andres fiyatını 5 bin dolara yükseltti. Chase, Valencia’ları oğullarının yeteneklerini dünyayla paylaşmalarına izin vermeye ikna edecek kadar tablo satın aldı. Genç sanatçıyı tanıtmak için Art Basel ile birlikte gerçekleşen bir fuar olan Art Miami'nin direktörü Nick Korniloff ile temasa geçti. Korniloff, başlangıçta duruma çok şüpheci yaklaştığını söyledi. Ancak pandemiden sonra neşeli bir şeyler için taleplerin artacağını düşündüğünü anlattı ve “10 yaşındaki yetenekli bir ressamın hikayesi sevindirici geldi” diye ekledi.

Çocuk sanatçılar

Reşit olmayan sanatçılar nadir olabilir ancak sanat dünyasında hiç görülmemiş değil. Birkaç yıl önce koleksiyoncular, 2 yaşındaki sanat yıldızı Lola June'un dışavurumcu karalamaları için 250 ila bin 500 dolar ödedi. 12 yaşında talk şovlarda boya fırçalı bir Mozart olarak tanınan ve milyonlarca satış yapan Alexandra Nechita gibi bazı genç sanat yıldızları çalışmaya devam ediyor. Ancak çocuk yıldız olmak her zaman kolay değil. Marla Olmstead, daha 4 yaşındayken soyut resimlerini binlerce dolara sattı ancak yıllar sonra 60 Minutes programının bir bölümünde babasının fırçasını yönlendirip yönlendirmediğini sorgulandı. Diğer çağdaş sanat galerilerinin sahipleri, Andres'i çevreleyen spekülatif çılgınlığın sürmeyebileceği konusunda uyarıyor. Gelişmekte olan sanatçılara odaklanan Manhattan şehir merkezindeki bir galeri olan Lomex'in sahibi Alexander Shulan, “Çok fazla insan yeni sanatçıları, enflasyondan korunan bir tür varlık sınıfı olarak düşünüyor. Ancak herhangi bir genç sanatçının hayatı zaman içinde çarpıcı bir şekilde değişecektir, bu nedenle bir yatırımın 24 yaşındaki bir ressam için, bırakın çok daha genç bir sanatçı için uzun ömürlü olacağını varsaymak oldukça gülünç” dedi. Galeriye geri dönersek, Andres önündeki not defterini aldı ve bir portre çizdi. Kalemini bırakırken Andres, “Kalemle kağıt üzerinde eskiz yapan bir çocuk görürseniz, birçok insan bu çizimlerin bir galeriye konmaması gerektiğini düşünür. Bazı yaşlılar sadece bunu anlamıyor” dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz