İnsanlar neden çakırkeyif olmayı sever?

Ne kadar miktarda tüketilmesi gerektiği hala tartışma konusu olan alkolün yarattığı çakırkeyif halini bir çok insan seviyor. Peki vücuttaki ve özellikle beyindeki uyuşukluk durumu neden seviliyor? İşte nedenleri ve alkolün beyin üzerindeki etkileri

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Milyonlarca insan sosyal ortamlarda alkol içmeyi ve onun yarattığı çakırkeyif hissini seviyor. Peki çoğu insan çakırkeyif olmayı neden sever ve alkol beyinde nasıl bir etki yaratır? Washington Post'un haberine göre bir çalışmada, 700'den fazla erkek ve kadın sosyal içici üç gruba ayrıldı ve 36 dakika boyunca içki içmeleri istendi. Katılımcılar içtikleri içkilerin deneyin başlangıcı olduğunu düşünüyorlardı ancak araştırmacılar bu arada masada ne yaptıklarını gözlemliyorlardı. Kişiler başlangıçta rahatlayıp gülümsemiyorlardı. Ancak votka tüketmeye başladıkça yüz ifadeleri değişti. Sadece daha fazla gülümsemekle kalmadılar, aynı zamanda birbirlerinin gülümsemelerini yakaladılar ve bu sayede daha fazla konuştular. Araştırmacıların altın anlar olarak adlandırdığı zamanlar gerçekleşmeye başladı. Araştırmanın yazarlarından Pittsburgh Üniversitesi Alkol ve Sigara Araştırma Laboratuvarı Direktörü Michael Sayette, "Grup gerçekten bir araya geliyormuş gibi hissediyor ve bence bu sosyal, çakırkeyif deneyimin bir parçası oluyorlar" ifadelerini kullandı.

Alkol beyni kontrol edilemez hale getiriyor

Harvard Tıp Fakültesi'nde psikiyatri profesörü ve Massachusetts Genel Hastanesi Bağımlılık Tıbbı Merkezi'nde nörobilim direktörü olan Jodi Gilman, içki içmenin toplumsal açıdan kabul gördüğünü ancak alkolün de tıpkı diğer uyuşturucular gibi olduğunu söyledi. Yani beyni etkiliyor. Alkollü içeceklere cazibesini veren son derece basit kimyasal bileşik olan etanol, tüketildikten birkaç dakika sonra vücuda ve beyin hücrelerine nüfuz eder. Alkolün beyin üzerindeki etkileri hakkında hala bilmeyen çok şey var. Kentucky Üniversitesi'nde psikolog olan Jessica Weafer, "Beyinde çok yaygın etkileri var. Belirli beyin bölgelerini etkileyen veya belirli reseptörler üzerinde etkili olan diğer ilaçların aksine, alkol beynin her yerine yayılıyor ve bu da çalışmayı zorlaştırıyor" dedi. Alkolün yaygın olarak bir depresan olduğu biliniyor, yani genellikle beyindeki sinirsel aktiviteyi bastırır. Alkol sinirsel aktiviteyi engelleyen beyin kimyasallarının ve uyarıcı beyin kimyasallarının etkilerini engelleyerek beyin aktivitesini azaltan bir darbe yaratır.

Alkol basite alınmamalı

Ancak bu o kadar basit değil. İçki içen çoğu insanın bilebileceği gibi, alkolün iki aşamalı etkisi vardır. Başlangıçta ve düşük dozlarda, uyku halinden önce sürekli dans edebilir veya sohbet edebilirmiş gibi uyarılan, sınır tanımaz hissettiren bir etki yaratır. Ruh halimizdeki bu yükseliş ve düşüş, kanımızdaki alkol seviyesinin yükseliş ve düşüşüne paralel olarak ilerler.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz