Anayasa Mahkemesi’nden kamu görevlilerinin yargılanmasının önündeki engelleri kaldıran ders gibi karar: “Soma’da yaşam hakkı ihlal edildi”  

Soma’daki madende meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği olaydan sonra başlayan hukuk sürecinde Anayasa Mahkemesi ders gibi bir karar verdi. Madende yakınlarını kaybedenlerin yaptığı başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Soma’da “yaşam hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Danıştay Birinci Dairesi’nin kamu görevlilerine konuyla ilgili soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararını Anayasa’ya aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ile sorumlu kamu görevlileri hakkında yargılamanın yolu açıldı.  

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan olaydan sonra devam eden mahkeme sürecinde önemli bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi Danıştay Birinci Dairesi’nin kamu görevlilerine konuşla ilgili soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararını, “Yaşam hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa’ya aykırı buldu. Danıştay Birinci Dairesi’ne gönderilen Anayasa Mahkemesi kararıyla sorumlu kamu görevlilerinin yargılanmasının önündeki engeller kalkmış oldu. Gerekçe “Yaşam hakkı ihlali” Anayasa Mahkemesi kararında;Yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 17.’inci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine, Kararın bir örneğinin yaşam hakkının usul boyutunun ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Danıştay Birini Dairesi’ne gönderilmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi ayrıca kararın bir örneğinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’na da gönderilmesini hükme bağladı. Yargılama yeniden yapılacak Karada, “Yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiği sonucuna varılmıştır” denilerek şu ifadelere yer verildi: “Dolayısıyla ihlalin Danıştay Birinci Dairesince verilen 10/12/15 tarihli ve E.2015/1720, K.2015/1723, 14.04.2016 tarihli ve E.2016/5 , K.2016/513 sayılı kararlarından  kaynaklandığı anlaşılmıştır.  Bu durumda yaşam hakkının usul boyutunun ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır. Yapılacak yeniden yargılama ise bireysel başvuruya özgü düzenleme içeren 6216 sayılı Kanunun 50. Maddesinin 2 numaralı fırkasına göre ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Bu kapsamda yapılması gereken iş yeniden yargılama kararı verilerek Anayasa Mahkemesini ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren, ihlal kararında belirtilen ilkelere uygun yeni bir karar verilmesinden ibarettir.”      

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz