Türkiye’nin en büyük Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi İzmir’de, Koronavirüs nedeniyle en çok ihtiyaç duyulan dönemde hizmet vermeye başladı

Türkiye’nin en büyük tıbbı atık sterilizasyon tesisi Seyrek’te 16 Mart’tan itibaren hizmet vermeye başladı. İzmir’de her gün çıkan 20 ton tıbbı atığın sterilizasyonu bu tesiste yapılmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesine ait Tesisin toplam kapasitesi ise günlük 100 ton. Uzmanların Koronavirüs nedeniyle kullanılan maske ve eldivenlerin tıbbı atık olduğu uyarısında bulunmasında tesisin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Tamamen kapalı sistemde çalışan tesis, tıbbı atıkları buharla sterilize ederek zararsız evsel atığa dönüştürüyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal, “Atık maskeler ve eldivenler bir tıbbi atıktır.  Enfeksiyon kaynağı olabilir ve Koranavirüs için yayılma odağı oluşturabilir” uyarısında bulundu. Tüm dünyada Koronavirüs nedeniyle büyük bir kriz yaşanırken, her gün yüzbinlerce maske ve eldivenin atık haline geldiği İzmir’de hayati öneme sahip bir tesis hizmete girdi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Seyrek’teki Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi 15 Mart’tan itibaren hizmet vermeye başladı. Tıbbı atık miktarında büyük artış Seyrek’teki tıbbı atık sterilizasyonu tesisi İzmir’i bu alanda da Türkiye birinciliğine taşıdı. İlk etapta İzmir’de her gün çıkan yaklaşık 20 ton tıbbı atığın tamamı bu tesiste işlenmeye başladı. Tesisin toplam kapasitesi ise 3 vardiya ile çalışılması durumunda 100 tona kadar ulaşıyor. Koronavirüs nedeniyle oluşan tıbbı atık miktarında büyük artışın yaşandığı bu günlerde İzmir’deki Türkiye’nin en büyük kapasiteli tıbbı atık tesisinin hayati önemi bir kez daha anlaşıldı.   Tamamen kapalı, buharla sterilizasyon Tamamen kapalı sistemde çalışacak tesis, tıbbı atıkları buharla sterilize ederek zararsız evsel atığa dönüştürülüyor. Tüm süreç sızdırmasız bir ortamda yürütülüyor. Sterilizasyon sonucunda ortaya çıkan ve evsel atık niteliği kazanan atıklar ise çöp değerlendirme alanlarına transfer ediliyor tesisin bulunduğu yerde atık depolaması yapılmıyor.   Sızdırmasız ortam Tesisin açık alanında sadece tıbbi atık araçlarının bekleme, temizlik ve manevra alanı ile peyzaj düzenlemesi ve otopark bölgesi yer alıyor. Tüm süreç sızdırmasız bir ortamda yürütülüyor. Oluşan sıvı atıklar sızdırmasız fosseptikte depolanarak çevreyle ilişkisi kesiliyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz