ŞPO’dan Buca’da akaryakıt istasyonu planına itiraz: Kamu yararına açıkça aykırı

Şehir Plancıları Odası(ŞPO) İzmir Şubesi Büyükşehir Belediyesi’nin Buca Dumlupınar Mahallesi’nde 181 ada 26 parselde akaryakıt istasyonu yapımına izin veren plan kararlarına itiraz etti. ŞPO İzmir Şubesinin açıklamasında, “Yapılması öngörülen “Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı”ın tam karşısında yer alan ve bir önceki başvuruda da red gerekçelerinden birini oluşturan “Eğitim Tesisi”nin insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanlardan biri olduğu ve söz konusu işlem ile bu alandaki can ve mal güvenliğinin tehlikeye atıldığı görülmektedir. Şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırıdır” ifadeleri dikkat çekti.  

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Şehir Plancıları Odası(ŞPO) İzmir Şubesi Büyükşehir Belediyesi’nin Buca Dumlupınar Mahallesi’nde 181 ada 26 parselde akaryakıt istasyonu yapımına izin veren plan kararına itiraz etti. ŞPO İzmir Şubesinin açıklamasında, “Yapılması öngörülen “Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı”ın tam karşısında yer alan ve bir önceki başvuruda da red gerekçelerinden birini oluşturan “Eğitim Tesisi”nin insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanlardan biri olduğu ve söz konusu işlem ile bu alandaki can ve mal güvenliğinin tehlikeye atıldığı görülmektedir. Şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırıdır” ifadeleri dikkat çekti.   Şehir Plancıları Odasının konuyla ilgili açıklaması şöyle: İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.03.2021 tarih ve 05.224 sayılı kararı ile  uygun bulunarak onaylanan ve 11.06.2021 – 12.07.2021 tarihleri arasında askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğine askı süresi içerisinde itiraz edilmiştir.  Konuya ilişkin  itiraz metnimiz aşağıda yer almaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız. Saygılarımızla. TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI İZMİR ŞUBESİ   İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.03.2021 tarih ve 05.224 sayılı kararı ile uygun bulunarak onaylanan ve 11.06.2021 – 12.07.2021 tarihleri arasındaki askı süreci devam eden 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, Şubemizce incelenmiş ve aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
  1. Söz konusu meclis kararında “İzmir ili, Buca ilçesi, Kuruçeşme Mahallesi, 866 ada 1, 2, 13, 14 ve 15 no’lu parsellerde “Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı” belirlenmesine ilişkin parsel malikleri vekilince hazırlanarak, Belediye Başkanlığımıza iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi, Komisyonlarımızca oybirliği ile uygun bulunmuştur”  denmektedir.
  2. Kurumunuz web sitesinde “Meclis Kararları ve Komisyon Raporları”  menüsünden yapılan inceleme sonucunda söz konusu parsellere ilişkin daha önce hazırlanarak kurumunuza iletilen aynı nitelikteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Önerisinin, Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.11.2019 tarihli ve 05.949 sayılı kararıyla uygun görülmediği tespit edilmiştir. Söz konusu meclis kararında; 
“Akaryakıt/ LPG/ Servis İstasyonlarının Yer Seçimi ve İmar Planlarında Belirlenmesine İlişkin Uyulacak İlke Esaslara ilişkin kriterlerin 3. maddesinde yer alan, 6. maddesinde yer alan hususlara uygun olmadığı, yerinde mevcut olan yollardan 40 metre mesafe sonrası 40 metre giriş çıkışı için alan bulunmadığı, Yürürlükte bulunan plan kararları dikkate alınmadan söz konusu parsellerin güneyinde kalan sanayi depolama alanlarına hizmet veren devamlılığı olan yolların daraltıldığı ve sosyal ve teknik altyapı alanların azaltıldığı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının iptaline ilişkin bir işlem bulunmadığı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Belediye Hizmet Alanı olan kullanımın 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı doğrultusunda Belediyemizce hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında korunabileceği, söz konusu bölgede yer alan parsellerin kadastral parsel olduğu dikkate alındığında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı doğrultusunda Buca Belediyesince hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu sonucunda ‘Belediye Hizmet Alanı’ kullanımının 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi kapsamında Düzenleme Ortaklık Payı ile elde edilebileceği, Kurum görüşlerinin plan önerisine yeterince yansıtılmadığı, Plan teklifinin hemen kuzeyinde yer alan ‘Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı’ kullanımı içerisinde mevcut durumda eğitim tesisi yer aldığı,” şeklindeki gerekçelerle 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi uygun görülmemiştir.
  1. Söz konusu parsellere ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.11.2019 tarihli ve 05.949 sayılı kararı ile şu an askı süreci devam eden Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.03.2021 tarih ve 05.224 sayılı karar arasındaki farklılık kurumsal iç tutarlılık, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına açıkça aykırıdır.
  2. Söz konusu parsellere ilişkin daha öncesinde kurumunuza iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğine ilişkin alınan Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.11.2019 tarihli ve 05.949 sayılı kararında söz konusu alanın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının bulunduğu ve iptaline ilişkin bir işlem bulunmadığı belirtilmektedir. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Plan Açıklama Raporu incelendiğinde söz konusu parselleri kapsayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı bulunmadığı ifade edilmektedir.İki meclis kararı arasında bahsi geçen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının iptaline ilişkin alınmış bir meclis kararı veya bir mahkeme kararı olup olmadığı açıklanmaya muhtaç bir bilgidir.
  3. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Plan Açıklama Raporu ekinde yer alan kurum görüşlerinin, aynı parsellere ilişkin 11.11.2019 tarihli İzmir Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile reddedilen 1/5000 plan değişikliği önerisi öncesinde alınmış olduğu, söz konusu plan değişikliğinin farklı bir müellif tarafından hazırlanmış olduğu, askı süreci devam eden plan değişikliğinde de kurum görüşlerine ilişkin güncelleme yapılmadan aynı görüşlerin kullanılmış olduğu görülmüş olup bu durumun etik açıdan sorunlu olduğu değerlendirilmektedir.
  4. Yapılması öngörülen “Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı”ın tam karşısında yer alan ve bir önceki başvuruda da red gerekçelerinden birini oluşturan “Eğitim Tesisi”nin insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanlardan biri olduğu ve söz konusu işlem ile bu alandaki can ve mal güvenliğinin tehlikeye atıldığı görülmektedir.Yukarıda belirtilen tespitler doğrultusunda, askı süreci devam etmekte olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planınaitiraz edilmektedir.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz