Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi açıkladı: Patlayıcı madde üreten işletmelerin çoğunda sorumlu kimya mühendisi bile yok

Sakarya’da havai fişek fabrikasında meydana gelen 4 can kaybı ve 108 kişinin de yaralanmasına neden olan yangın ve patlamalardan sonra gözler bu tür işletmelerin oluşturduğu risklere çevrildi. Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehlika Koç önemli uyarılarda bulundu. İlgili Kanuna göre bu tip işletmelerde sorumlu müdür olarak bir kimya mühendisi çalıştırılması zorunluluğu olduğunu vurgulayan Koç, ancak çoğunda ya sorumlu müdür çalıştırılmadığını ya da kağıt üzerinde var gibi gösterildiğini açıkladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Sakarya’da havai fişek fabrikasında meydana gelen 4 can kaybı ve 108 kişinin de yaralanmasına neden olan yangın ve patlamalardan sonra gözler bu tür işletmelerin oluşturduğu risklere çevrildi. Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehlika Koç önemli uyarılarda bulundu. İlgili Kanuna göre bu tip işletmelerde sorumlu müdür olarak bir kimya mühendisi çalıştırılması zorunluluğu olduğunu vurgulayan Koç, ancak çoğunda ya sorumlu müdür çalıştırılmadığını ya da kağıt üzerinde var gibi gösterildiğini açıkladı. İzmir’de 2015 yılında Bornova’nın Pınarbaşı semtinde yine böyle bir havai fişek fabrikasında [caption id="attachment_22768" align="alignright" width="361"] MEHLİKA KOÇ[/caption] patlama olduğunu hatırlatan Koç, “O zaman da yaşam alanlarına yakın noktada Kimya Mühendisleri Odası olarak patlayıcı üreten fabrikaların olmaması gerektiğini söylemiştik. Eğer olacak ise yönetmelikler çerçevesinde gereken proaktif önlemlerin alınmasını gerekliliğini bildirmiştik.Her yıl nisan ayında Ankara’da, Kimya Mühendisleri Odası olarak düzenlediğimiz “proses güvenliği sempozyum” larımızda da bu grup patlama olaylarına ve alınması gereken önlemlere değinmekteyiz. Önlemenin önemini daima da anlatmaya devam edeceğiz” dedi. İşletmelerin çoğunda sorumlu kimya mühendisi bile yok Koç, “6269 sayılı Kanuna göre bu tip işletmelerde sorumlu müdür olarak bir Kimya Mühendisi çalıştırılması zorunlu iken ne yazık ki bu tip işletmelerin çoğunda ya sorumlu müdür çalıştırılmamakta ya da kağıt üzerinde çalıştırılmaktadır. Yapılması gereken bu kazaların, patlamaların ve yangınların önlenmesi için söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe sokulmasıdır” diye konuştu. En büyük tehlike atmosfere yayılan gazlar Piroforik patlayıcıların en büyük özelliğinin patlama sonrası atmosfere yayılan gazlar olduğunu hatırlatan Koç şu bilgileri verdi: “Bu gazlar; kansorejen etkisi yüksek gazlardır. Bu gibi yerler ATEX direktiflerinin doğrudan uygulanacağı yerler olmamakla beraber dolaylı tedbirlerin alınması gereken yerlerdir. . Bu gibi iş yerlerinde parlama veya patlama havanın oksijeninden ziyade kimyasal dengesizlik veya oksitleyici madde yardımı ile gerçekleşmektedir. Tehlikeli bölge ve teçhizatlar sektörün kendine has özel standartları yardımı ile belirlenmelidir.İş güvenliği proses güvenliği gözüyle yapılmalı, konusunda deneyimli mühendis ve uzmanlardan destek alınmalıdır.”      

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz