Çeşme’de ‘Atık Yağ’ seferberliği

Çevre hassasiyetine karşı çalışmalarını sürdüren Çeşme Belediyesi çevreyi korumak ve çevre bilincinin oluşturulması amacıyla atık yağların toplanması için kampanya başlattı. Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ilçe genelinde bitkisel atık yağların kontrolü yönetmeliği kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Hali hazırda bitkisel atık yağ üreten tüm kafe ve restoranların bakanlıktan izin ve lisans almış firmalara atık yağlarını teslim etmeleri gerektiğine dair çalışmalara başlayan Çeşme Belediyesi, tüm vatandaşları bilinçlendirmek adına bu kampanya ile evlerden kızartma ve tüm atık yağlarının toplanmasını amaçlıyor.

16 bin 510 TL ceza kesilecek

Çeşme Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, DEHA ve ALBİYOBİR bitkisel atık yağ toplama firması işbirliğinde “Atık Yağları Topluyoruz ” başlığı altında yürütülen kampanya kapsamında, atık yağların doğaya ve çevreye verdiği zararla ilgili bilgi verilerek bitkisel atık yağların geri dönüştürülmesi üzerine bilgi veriliyor. Vatandaşlar atık yağlarını muhtarlıklara dağıtılan yağ bidonlarında biriktirebilecek. Kullanılan bitkisel atık yağlardan 3 litre getiren vatandaşlara 5 litrelik temizlik malzemesi verilecek. . Atık yağ üreten tüm kafe ve restoranların bakanlıktan lisans almış firmalar ile bitkisel atık yağ sözleşmesi yapmaması, atık yağlarını teslim etmemeleri ve gider hattına bağlı atık yağ tutucu temin etmemeleri halinde 1.635 TL’den 16.510 TL’ye kadar cezai işlem uygulanacak.

“1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor”

Toplanan ve geri dönüşüme gönderilen bu yağlardan biyodizel elde edildiği belirtildi. Bir litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiğini dile getiren Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, "Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verir. Lavaboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavaboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavabodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olur" dedi.

Muhtarlıklara yağ bidonu yerleştirilecek

Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet eden Başkan Oran, “Muhtarlıklarımıza bitkisel atık yağ toplayan anlaşmalı olduğumuz firmalar tarafından birer adet yağ bidonu teslim edildi. Vatandaşlarımızdan atık yağları kullanmamalarını ve bu yağları muhtarlıklarımızda bulunan bidonlarda biriktirmelerini rica ediyorum. Daha güzel, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir Çeşme için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz