Koruma altındaki Manisa laleleri bu yıl güvende

Spil Dağı Milli Parkı’nda yılda bir kez çiçek açan ve koruma altında olan Manisa laleleri, koronavirüs salgını nedeniyle milli parklara giriş çıkış yasağı nedeniyle bu yıl güvende. Milli Parka çıkışların yasak olmasıyla kimse lalelere zarar veremeyecek, yasaya aykırı şekilde çıkıp lalelere zarar verenler ise 73 bin 747 lira ceza ödeyecek

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen endemik bir tür olan Manisa lalesi, havaların ısınmasıyla  yüzünü gösterdi. Özel bir tür olan Manisa lalesi, özel önlemlerle korunuyor. Çiçeklere veya soğanlara zarar verilmesi halinde bu türün hızla yok olma riski bulunuyor. Bu özel türe zarar verip, biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere de Çevre Kanunu'na göre 73 bin 747 lira para cezası kesiliyor.
Her yıl birçok kişi bu laleleri görmek için Spil Dağı’na giderken bu yıl koronavirüs nedeniyle milli parka çıkışlar yasaklandı. Emniyet ekipleri tarafından kapatılan yolda görevliler dışında çıkışlara izin verilmiyor. Koronavirüs salgını nedeniyle bu özel türün koparılması ve zarar verilmesi riski de ortadan kalktı. İnsan hareketliliğin olmadığı milli parkta laleler geniş alanlarda açmaya başladı. Gazeteciler de Nisan ayı sonunda açan laleleri fotoğraflayıp meraklılarına ulaştırıyor.
Doğa Fotoğrafçısı ve Spil Dağı sosyal medya grubu yöneticisi emekli gazeteci Turgay Duyar “Şu an malum koronavirüs salgınından dolayı milli parka giriş çıkışlar yasak, güvenlik açısından. Ancak bu Spil Dağı’nda açan, senede bir kere açan bu Manisa lalelerini görüntülemek üzere gazeteci kimliğimizle çıktık yukarıya. Bunu fotoğraflayalım, Manisalılara ve doğa severlere bunu müjdeleyelim dedik. Tüm Manisalıları ve tüm lale severleri, doğa severleri bu güzellikten mahrum etmemek adına yukarıya çıktık, fotoğrafları çektik, görüntülerini çektik ve sosyal medya grubumuzda da paylaşarak insanlara bu güzelliği aktarmayı hedefliyoruz. Malum koronavirüs salgınından dolayı insanlar buraya çıkamıyor. Bu güzelliği onlara amacımız göstermek. Cezası hakkında da milli park müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre geçen yıl fiyatı yaklaşık 63 bin liraydı koparmanın cezası. Bu yıl bu rakam da 73 bin liraya çıkmış durumda. O yüzden bu endemik tür olan Manisa lalesini lütfen koparmayalım, şayet kopardığınızda yakalandığınızda 73 bin liralık idari para cezasına maruz kalabilirsiniz. Her şey yerinde güzeldir. Manisa laleleri de Spil Dağı’nda güzel” dedi.
Laleleri fotoğraflayan gazeteci  Aykut Yeniçağ da  “Endemik bir tür olan, insanların özellikle çok ilgisini çeken laleleri de koruma altına almış oldu. Ayrıca zaten bu yıl da cezalar güncellendi. 73 bin lira cezası var, bunu da öğrendik. Tabi bu lalelere değer. Çünkü gerçekten çok özel bir tür, Manisa’nın Spil Dağı’nda yetişen çok özel bir lale türü. Bunun korunması lazım, yerinde güzel. Biz de geldik. Lalelerimizi fotoğrafladık, malum kimse artık çıkamıyor buraya. Laleleri de görmek isteyenler olabilir diye. Biz de fotoğraflayalım dedik, insanlara bu fotoğrafları da ulaştıracağız.” Diye konuştu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz