İzmir'deki altın madeninin alanı iki mahkeme kararına rağmen 132 hektar arttırıldı, pandemi yasaklarında 10 günlük halk görüşüne açıldı  

Koza Altın İşletmeleri A.Ş.  tarafından işletilen Dikili Çukuralan’daki altın madeninin faaliyet alanına 132 hektar artırarak 324 hektara çıkaracak ÇED izni daha önce iki kez mahkeme kararı ile durdurulmasına rağmen yine gündemde. Çevre İl Müdürlüğü söz konusu kapasite artışı için ÇED izni verildiğini ve 10 günlük “halk görüşü” sürecinin başlatıldığını duyurdu.  Duyurunun halkın sokağa çıkamadığı kısıtlama günlerinde yapılması da dikkat çekti. Daha önce verilen ÇED izinlerinin yürütmesinin durdurulduğu İzmir İdare Mahkemesi kararlarında, “Çukuralan’da 3.kez kapasite artırılarak işletilecek altın maden sahasının ‘Madra Barajının göl alanında olması, maden atık sularının deşarj edildiği Çökek Deresinin doğal sit ve mesire yeri olan yaklaşık 5 km güneydeki Kültür ve Tabiat Varlığı olan Nebiler şelalesine drene olması” ifadeleri dikkat çekti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Daha önce iki kez mahkeme kararı ile iptal edilen Dikili Çukuralan’daki altın madeninin 3’üncü kapasite artışı ÇED onayı yine gündemde. Çevre İl Müdürlüğü altın madeninin alanını 132 hektar artırarak 324 hektara çıkaracak ÇED izninin verildiğini ve 10 günlük “halk görüşü” sürecinin başlatıldığını duyurdu. Duyurunun halkın sokağa çıkamadığı kısıtlama günlerinde yapılması da dikkat çekti.EGEÇEP ve çevreci vatandaşların açtığı davada mahkeme Madra Barajı ve Nebiler Şelalesi’ne yakınlığına dikkat çekilerek iptal kararı vermişti. Mahkeme verilen ÇED iznini iki kez durdurdu Koza Altın İşletmeleri A.Ş.  tarafından işletilen  ve 2009 yılında faaliyetlerine başlayan maden için 2010 ve 2011 yıllarında kapasite artışı yapıldı. 2 Ekim 2017 tarihinde üçüncü kapasite artışı için verilen ÇED izni ise 9 Ağustos 2018’de İzmir İdare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı verildi. Daha sonra 9 Ocak 2019’da verilen ikinci ÇED izni de 18 Aralık 2020’de yine 6. İdare Mahkemesi’nce durduruldu. Toplam 7,69 milyon ton cevher çıkarılacak Mahkemelerin iki kez durdurduğu üçüncü kapasite artışı için şimdi bir kez daha ÇED süreci başladı. Bu kapasite artışı ile toplam cevher üretimi 7,69 milyon tona çıkarılacak. Ayrıca 3. kapasite artırımı projesi kapsamında açık ocaklarda gerçekleştirilecek olan madencilik faaliyetleri neticesinde yaklaşık 1,87 milyon ton cevher üretilecek ve 48,14 milyon ton EOK malzemesi çıkarılacaktır. Yeraltı ocaklarında yapılacak madencilik faaliyetlerinden ise toplam 5,82 milyon ton cevher ve 1,72 milyon ton EOK malzemesi olacak. Nebiler Şelalesi de tehlikede Mahkeme kararlarında; “Çukuralan’da 3.kez kapasite artırılarak işletilecek altın maden sahasının ‘Madra Barajının göl alanında olması, maden atık sularının deşarj edildiği Çökek Deresinin doğal sit ve mesire yeri olan yaklaşık 5 km güneydeki Kültür ve Tabiat Varlığı olan Nebiler şelalesine drene olması” ifadeleri dikkat çekti. EGEÇEP(Ege Çevre Platformu) de daha önce yaptığı açıklamada, “Maden işletmesinde galerilerden gelen ve işletmenin ağır metal içeren suları, yaptıkları terfi havuzunda toplayıp oradan da Nebiler Şelalesi’ni besleyen Çökek deresine açıktan deşarj ettiği görülmektedir. Bu suya endüstriyel arıtma yaptıklarını şirket yetkilileri beyan etti” açıklaması yapmıştı.  

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz