İzmir'de taş ocağı isyanı: Halkın Katılım Toplantısı’nın toplu ulaşımın olmadığı 8 kilometre uzaklıktaki restoranda yapılması tepki çekti

Pınarbaşı’ndaki taş ocağının alanının faaliyet alanının 23,75 hektardan 54,79 hektara çıkarılması için ÇED süreci başlatıldı. 31 Mart’ta yapılacak Halkın Katılım Toplantısı’nın Pınarbaşı yerine 8 kilometre uzaklıktaki Belkahve’de bulunan restoranda yapılması vatandaşları isyan ettirdi. Çevre İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verildi. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları Bornova Kaymakamı Fatih Genel ve siyasi parti temsilcilerini ziyaret ederek gündeme getirdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Bornova’nın Pınarbaşı Mahallesi’ndeki kalker ocağının 23,75 hektarlık alanının 54,79 hektara çıkarılması için Çevre İl Müdürlüğünce ÇED süreci başlatıldı. Tamamı orman alanı olan bölgede yılda 634 bin ton malzeme çıkarılacak. Söz konusu kapasite artışı için 31 Mart 2021’de halkın katılım toplantısı düzenleneceği duyurusu yapıldı. Ancak toplantının maden ocağının bulunduğu Pınarbaşı Mahallesi yerine 8 kilometre uzaklıktaki Belkahve’de yapılacağı açıklandı. İtiraz ettiler Toplantının yapılacağı yere hiçbir toplu taşım aracının olmaması da kilometrelerce ötedeki halkın katılım toplantısına bölgede yaşayanların nasıl gideceği sorusunu gündeme getirdi. Bölgede yaşayan vatandaşlar toplanın Pınarbaşı merkezinde yapılması için Çevre İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları ayrıca kaymakamlık ve siyasi partileri de ziyaret ederek konuyu gündeme getirdi. Kemalpaşa ve Gürpınar mahalle muhtarları, İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği’de (İz-Dü-Der) Başkanı Vahyettin Dokak, Pınarbaşı Esnaf ve Sanatkar Odası,Pınarbaşı Mübadele Göçmenleri Derneği, Pınarbaşı Rahvan Atçılar Derneği ve Pınarkent Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanları ziyaretlere katıldı. Patlamalar çocukları korkutuyor Pınarbaşı Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Birol Çulhaoğlu, “10 yılı aşkın süredir bu taş ocağının kapatılması için mücadele ediyoruz. Taş ocağında patlamalar oluyor, okuldaki çocuklarımız deprem oluyor zannedip, büyük korku yaşıyor. Biz taş ocağının buradan taşınması beklerken kapasite artımına gedilmesi kabul edilebilir bur durum değil. Çevre İl Müdürlüğü’nün bu süreci nasıl başlattığını anlayamadık. Dahası Halkın Katılımı Toplantısı’nı Pınarbaşı yerine 8 kilometre ötedeki Belkahve’de yapılmasını onaylamışlar. Hiçbir toplu taşım aracının gitmediği bölgede yapılacak toplantıya burada yaşayanlar nasıl gidebilir? Bütün bunlara nasıl izin veriliyor, anlayamıyoruz” dedi. Yerleşim alanları ile iç içe Z A Madencilik tarafından işletilen kalker ocağı Bornova’nın Yeşilçam Mahallesi’ne 700 metre, Kavaklıdere Mahallesi’ne ise 950 metre uzaklıkta olması dikkat çekti. Ayrıca proje alanının yaklaşık 620 metre kuzeybatısında askeri alanın yer aldığı belirtildi.  

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz