İzmir büyük kuraklık yaşarken, baraj gövdesi yakınına taş ocağı izni

Beydağ Barajı gövdesi yakınındaki taş ocağının alanının 24 hektardan 49 hektara, kapasitesinin de 398 bin tondan 1 milyon 800 bin tona çıkarılması için ÇED süreci başlatıldı. Söz konusu taş ocağı için DSİ’nin 2013’te “patlamalar baraj gövdesine zarar verir” şeklinde rapor verirken 2019’da zarar vermeyeceği yönünde bu görüşünü değiştirdiği ortaya çıktı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete
Player yükleniyor...
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir’deki barajlarda düşen su seviyesinin İzmir’i kuraklığa doğru götürdüğünü belirterek durumun vahimliğini “uykularım kaçıyor diyebileceğim kadar karanlık bir tablo var” sözleriyle ifade etti. Durum böyleyken, İzmir’deki su kaynakları olağan üstü tedbirlerle korunması gerekirken Beydağ Barajı gövdesi yakınında taş ocağı faaliyeti için ÇED süreci başlatıldı.
49 hektarlık orman alanı
Beydağ’ın Menderes Mahallesi Köprübaşı mevkiinde yer alan maden işletmesinin ÇED dosyasında, “Mevcut durumda; 258.960 ton/yıl mıcır ve 139.440 ton/yıl taş tozu olmak üzere toplam kapasitesi 398.400 ton/yıl dır. Planlanan proje ile; aynı ruhsat alanı içerisinde 493.706,238 m² (49,37 ha) ÇED alanı belirlenmiş olup ocak kapasitesinin 1.800.000 ton/yıl kalker ve kırma eleme tesisi kapasitesinin de 1.500.000 ton/yıla artırılması planlanmaktadır” ifadeleri dikkat çekti. Taş ocağı alanının da 24 hektardan 49 hektara çıkarılacağı vurgulandı.
Söz konusu taş ocağı alanının tamamının tarım arazisi içinde yer aldığı ve sadece 300 metre uzaklığında yerleşim alanı bulunduğu belirtildi. Proje sahası Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir İli Avlaklar Haritası doğrultusunda Beydağ Devlet Avlağı içerisinde de yer alıyor.
DSİ 2013’te "patlamalar baraja zarar verir" dedi, 2019’da görüşünü değiştirdi
DSİ’nin bu proje için 2013 yılında verdiği raporda “Beydağ Sulama Barajı gövdesi bulunduğundan, kalker üretimi yapılırken patlayıcı madde kullanılmaması gerektiği “ yönünde rapor verdiği belirlendi. Ancak 2019 yılında DSİ’nin bu görüşünü değiştirerek hazırladığı raporda,  “ DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulunularak, kalker üretiminin patlatmalı yapılması durumunda, yapılacak patlatmaların bilimsel olarak değerlendirilmesi talep edilmiştir. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün 04.06.2018 tarih ve 399406 sayılı yazısında da belirtildiği üzere; kalker üretimi için planlanan patlatmaların, Beydağ Barajına etkilerinin araştırılması için DSİ Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanlığı tarafından 11.05.2018 tarihinde yerinde yapılan patlatmaların ölçümleri sonucunda, rapor ile belirtilen patlatma paternine uyulması şartı ile Beydağ Barajı’na hasar verebilecek bir seviyenin olmayacağı belirlenmiştir” denildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz