Köyden indim şehire filmi İzmir’de gerçek oldu: Tarlasında Roma Sikkesi buldu

İzmir’in Ödemiş ilçesinde tarlasında bir çiftçi tarımsal faaliyetler sırasında Roma Dönemi altın sikkeleri buldu. Durumun yetkililere bildirilmesi üzerine tarla arkeolojik sit alanı ilan edildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- Tarlasında altın bulan köylüleri konu alan “Köyden indim şehire” filmi İzmir’de gerçek oldu. İzmir’in Ödemiş ilçesinde tarlasında bir çiftçi tarımsal faaliyetler sırasında Roma Dönemi altın sikkeleri buldu. Durumun yetkililere bildirilmesi üzerine tarla arkeolojik sit alanı ilan edildi.
Ödemiş İlçesi Pirinççi Mahallesi’nde 102 ada 4 parselde tarım faaliyetleri sırasında M.S 2’inci ve 3’üncü yüzyıla ait yazıt çıkarıldı. Ayrıca taşınmazın yüzeyinde çok sayıda çatı kiremidi ile az çam parçaları ve mermer parçaları da bulundu. Bunun yanında Roma İmparatorluk dönemi sikkesi ve seramik örneklerine de rastlandı. Kazılarda 4 sondaj kuyusu açıldığı, su kanalına ait künk, pişmiş topraktan testi, taban döşeme levhaları da ortaya çıkarıldı. Kazı alanının kısmen güneyinde parselin kesitinde bir hamam binasının çeşitli bölümleri de ortaya çıkarıldı. 

SADECE BİLİMSEL KAZI YAPILABİLECEK
İzmir 1 Numaralı Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yapılan inceleler sonrasında söz konusu alanın birinci ve ikinci derece arkeolojik sit ilan edilmesine karar verildi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ilke kararı gereğince; Bu alanlarda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlık kazıların dışında hiçbir kazı yapılmamasına da karar verildi.
Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları için Müze Müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşüyle konunun koruma kurulu değerlendirmesi, yeni tarımsal alanların açılmamasına, yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceğine de dikkat çekildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz