İhracatçı Birlikleri'nden 2024 yılı hedefi 1,2 milyar dolar

Ege Hububat Bakliyat yağlı tohumları ve mamülleri ihracatçılar birliği başkanı Muhammet Öztürk, sektörün genel durumunu değerlendirdi. 2024 yılı hedeflerini paylaştı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- Ege Hububat Bakliyat yağlı tohumları ve mamülleri ihracatçılar birliği başkanı Muhammet Öztürk, sektörün genel durumunu değerlendirdi. 2024 yılı hedeflerini paylaştı. Öztürk: "Türkiye geneli 2023 yılı  ihracatımız toplam 255,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir"dedi. 

 Öztürk: "İhracatımızı yüzde 7 arttırdık"
Başkan Öztürk, bu sene ihracatı yüzde 7 arttırdıklarını ifade ederek  şöyle konuştu, "2023 yılı sonu itibariyle Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ihracatımız 1 milyar 68 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  2022 yılında 1 milyar dolar olan ihracatımızı bu sene %7 artırmış bulunmaktayız. EİB Geneli 12 sektörümüzün toplam ihracatı olan 18,2 mi"lyar dolardan  Birliğimiz  6% pay alarak en çok ihracat yapan 5. Birlik oldu.10 sene içerisinde ihracatımızı 360 milyon dolardan 1 milyar 68 milyon dolara çıkararak 3 kat artırmış bulunmaktayız. EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliği arasında ihracat sıralamasında bundan 10 sene önce 8. Sırada iken, günümüzde 5. Sıraya yükselmiş durumdayız" 

2023 yılı  ihracatımız toplam 255,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir
 
2023 yılında 26,2 milyar dolarlık gıda ihracatının %48’ini hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü tek başına gerçekleştirdiğini söyleyen Başkan Öztürk, "Sektörümüz ülkemiz gıda ihracatında lider konumundadır. Türkiye Geneli ihracatımız 2022 yılında 11,4 milyar dolar iken 2023 yılında %8 artış ile 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 10 yıl önce sektör olarak Türkiye geneli 6,7 milyar dolar ihracat yaparken, 10 yıl içerisinde sektörün ihracatı iki katına çıkmıştır. 10 yılda  2 kat artış, bu  süre zarfında yaşanan siyasi ve ekonomik koşullar göz önüne alındığında sektörümüzün başarısının ciddi göstergesi niteliğindedir" ifadelerini kullandı. 


 İhracatın yüzde 44,5'ini bitkisel yağlar oluşturuyor
 
 
En çok ihracat yapılan alt sektörün bitkisel yağ olduğunu söyleyen Öztürk,"En çok ihracat yaptığımız alt sektörümüz olan bitkisel yağlar , toplam gerçekleştirdiğimiz ihracatın %44,5’ini oluşturmaktadır ,  bitkisel yağlar sektöründe  2023 yılında 476 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen seneye göre miktar bazında bitkisel yağlar sektöründe 9% artış gerçekleştirsek de, değer bazında %18’lik düşüş yaşadık" ifadelerini kullandı. 


  Geçen seneye göre evcil hayvan mamaları yüzde 24 artış gösterdi

Öztürk, "Birliğimiz bünyesinden en çok ihracat yaptığımız ikinci alt sektörümüz ise, geçen seneye göre değer olarak 32%; miktar olarak %24 artış gösteren, 162,5 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan  küspeler, hayvan yemleri ve evcil hayvan mamaları sektörü olmuştur.  Toplam gerçekleştirdiğimiz ihracatın %15 ini küspeler, hayvan yemleri ve evcil hayvan mamaları sektörü oluşturmaktadır.  Sektör son yıllarda ciddi ivme kazanan alt sektörümüzdür. 10 yıl öncesine göre ise sektörün ihracatında %2428 artış gerçekleşmiştir. Özellikle evcil hayvan mamaları sektöründe önemli bir büyüme gözlemlemekteyiz ve sektörün Türkiye geneli toplam ihracatının % 60’ ını Birliğimizden gerçekleştiriyoruz. Öte yandan, sektörde görülen cari açığın son yıllarda hız kazanan yaş mama yatırımları ile ciddi oranda kapanacağını öngörüyoruz" diye konuştu.
  

 Hububat sektöründe 93,2 milyon dolarlık ihracat 
Birliğimiz bünyesinden en çok ihracat yaptığımız üçüncü alt sektörümüz ise geçen seneye göre değer olarak  % 681; miktar olarak %4592 artış gösteren, 93,2 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan hububat sektörü olmuştur. Hububat alt sektörümüzdeki artışın en önemli kaynağı mısırdır.
  
Başkan Öztürk 2024 yılı faaliyet planlarını ve hedeflerini açıkladı. WorldFood İstanbul Fuarı geçen seneye göre neredeyse iki kat büyüdüğümnü söyleyen Öztürk," 2023 yılında 38 bin m2 alanda toplam 1.117 katılımcı firma stantlarıyla fuarda yer aldı. Toplam ziyaretçi sayısı 2022 yılına göre %67 artarak 64 bine ulaştı. Ziyaretçilerin yaklaşık 20 bini ise uluslararası ziyaretçilerdi" dedi.

 Hedefimiz 1,2 milyar dolar
 
 
Başkan Öztürk 2024 yılı ihracat hedefinin 1,2 milyar dolar olarak belirlediklerini açıkaldı. Öztürk şu ifadelere yer verdi. "2024 yılında ise Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ihracat hedefimizi tekrar 1,2 milyar dolar olarak belirledik"

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz