Askeri harcamalar rekor seviyede

Ukrayna’daki savaş, Ortadoğu ve Asya’daki gerilimler savunma harcamalarını yüzde 7’lik bir artışla 2,4 trilyon dolara ulaştırdı. Son 15 yılın harcama rekoru kırıldı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Egeli Gazete

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) araştırmasına göre Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş Avrupa’daki savunma harcamalarındaki artışta ana etken.

2009’dan bu yana ilk kez diğer dört ana coğrafi bölgede de askeri harcamalar artmış.

Bölgelere göre 2023’te gerçekleşen askeri harcamalar:

  • Amerika: 966 milyar dolar
  • Asya ve Okyanusya: 668 milyar dolar
  • Avrupa: 569 milyar dolar
  • Ortadoğu: 200 milyar dolar
  • Afrika: 48 milyar dolar

Başı Rusya çekiyor

Financial Times’ın aktardığına göre ülke bazında en yüksek artışın gerçekleştiği Rusya’nın savunma harcamaları yaklaşık 109 milyar dolara vardı. Bu yüzde 24’lük artışa denk geliyor.

Ruslar toplam devlet harcamalarının yüzde 16’sını askeri harcamalarda kullanıyor. Bu rakam ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 6’sı.

Buna karşılık Ukrayna’nın savunma harcamaları yüzde 51 artışla 65 milyar dolara çıktı. Ukrayna dünyada en fazla askeri harcama yapan sekizinci ülke konumuna geldi. SIPRI verilerine göre Batı’dan gelen askeri yardımlar eklendiğinde bile Ukrayna’nın savunma harcamaları Rusya’dan yüzde 69 daha az.

ABD, en büyük 10 ülkenin toplamından daha fazla askeri harcama yapıyor

ABD halen en fazla askeri harcama yapan ülke. Rakam geçen yıl yüzde 2 artışla 916 milyar dolara yükseldi. Bu, küresel toplamın yüzde 37’sine denk geliyor.

İkinci sırada 296 milyar dolarla Çin yer aldı.

SIPRI araştırmacısı Nan Tian şöyle dedi: “Devletler askeri güce öncelik veriyor. Giderek daha değişken hale gelen jeopolitik ve güvenlik ortamında etki-tepki sarmalına girme riskiyle karşı karşıyalar.”

Ortadoğu’daki askeri harcamalar 2023’te yüzde 9 artarak tahmini 200 milyar dolara ulaştı. Bu durum son 10 yıldaki en büyük yıllık artış oldu. Bölgedeki en büyük üç askeri harcama yapan ülkede harcamalar arttı: Suudi Arabistan, İsrail ve Türkiye.

Türkiye’nin harcaması 2023’te 15,8 milyar dolar oldu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz